Díjat kapott Harry herceg, nem mindenki örült

Veteránoknak járó díjat vett át, beszédében az anyák és a fiaik közötti kötelék fontosságát hangsúlyozta Harry herceg.

2024. 07. 13. 7:42
Harry sussexi herceg, Károly brit trónörökös másodszülött fia (k) malawi fiatalokkal beszélget Blantyre város Mauwa Egészségügyi Központjában 2019. október 1-jén. Harry herceg és felesége, Meghan sussexi hercegné afrikai körútja során látogatott a délkelet-afrikai Malawiba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harry herceg a Patt Tillman-díjat kapta meg nemrég, beszédében pedig az anyák és a fiaik közötti szoros köteléket méltatta. „Örökkévaló”– utalt ezzel édesanyja Diana és az ő kapcsolatára, de a kedélyeket is szerette volna ezzel csillapítani. Nem mindenki örült ugyanis, hogy őt tüntették ki az elismeréssel. 

A Pat Tillman-díj egy korábbi NFL-játékosról kapta a nevét, aki később az amerikai hadseregben szolgált. A férfi 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után feladta jövedelmező sportkarrierjét, hogy bevonuljon a hadseregbe, majd 2004-ben Afganisztánban meghalt.

Sokan úgy gondolták, hogy mást kellene kitüntetni ezzel az elismeréssel. Legfőképp annak a férfinak az édesanyja gondolta ezt, akiről a díjat elnevezték. Mary nem is tartotta magában a véleményét, „megdöbbentette”, hogy a fiáról elnevezett elismerést „egy ilyen ellentmondásos és megosztó személyiség” kapja. 

Vannak olyan jelöltek, akik sokkal méltóbbak lennének erre

 –mondta Mary, majd hozzátette. 

Ezek a személyek nem rendelkeznek annyi pénzzel, olyan forrásokkal, kapcsolatokkal vagy kiváltságokkal, mint Harry herceg.

Többen is arra szólították fel a herceget, hogy utasítsa vissza a Pat Tillman-díjat, köztük a brit királyi haditengerészet korábbi vezetője is.  A herceg azonban esze ágában volt sem volt ezt megtenni, teljes lelki nyugalommal vette át a díjat.
A beszédében Harry - aki két alkalommal szolgált Afganisztánban - megjegyezte, hogy a katonáknak milyen nehézségekkel kell szembenézniük, miután visszatérnek a szolgálatból. Majd a következőket mondta, Pat Tillman édesanyjának címezve: 

Nem úgy állok itt, mint Harry herceg, a Pat Tillman-díj kitüntetettje, hanem az Invictus Games Alapítvány veteránjainak és a több mint húsz nemzet több ezer veteránjának és katonájának nevében, akik az Invictus Gamest valósággá tették. Ez a díj az övék, nem az enyém.

Borítókép: Harry sussexi herceg, Károly brit trónörökös másodszülött fia (k) malawi fiatalokkal beszélget Blantyre város Mauwa Egészségügyi Központjában 2019. október 1-jén. Harry herceg és felesége, Meghan sussexi hercegné afrikai körútja során látogatott a délkelet-afrikai Malawiba (Forrás: MTI/EPA/PA/Pool/Dominic Lipinski) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.