Túl könnyű dolga volt Trump merénylőjének?

Rengeteg kérdésre várnak választ a titkosszolgálattól.

2024. 07. 15. 17:41
Donald Trump holds an election rally
Republican candidate Donald Trump is seen with blood on his face surrounded by secret service agents as he is taken off the stage at a campaign event at Butler Farm Show Inc. in Butler, Pennsylvania, July 13, 2024. Donald Trump was hit in the ear in an apparent assassination attempt by a gunman at a campaign rally on Saturday, in a chaotic and shocking incident that will fuel fears of instability ahead of the 2024 US presidential election.
The 78-year-old former president was rushed off stage with blood smeared across his face after the shooting in Butler, Pennsylvania, while the gunman and a bystander were killed and two spectators critically injured. (Photo by Rebecca DROKE / AFP
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, sokként érte a világot, hogy egy merénylő le akarta lőni Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiránst a Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott választási gyűlésén szombaton. Becslések szerint a támadónak nyolc lövést sikerült leadnia Trumpra egy közeli épület tetejéről, ezután az amerikai titkosszolgálat lelőtte. Trump élete egy hajszálon múlott, a golyó elsüvített mellette és csak a fülét sebezte meg, de jól van. Trump a Truth Social című műsorban azt mondta, hogy a golyó a jobb füle tetejébe fúródott. 

A merénylőt már korábban észrevették

A sokk azonban fokozódott, amikor kiderült, hogy a tetőn közeledő későbbi tettest – a 20 éves pennsylvaniai Thomas Matthew Crooksot – a választási gyűlésen részt vevők közül sokan észrevették, sőt még videózták is, nem beszélve arról, hogy azonnal szóltak róla a rendőröknek, sokáig mégsem történt semmi. 

A tettes – ahogy a fenti videón jól látszik – meglehetősen furcsán viselkedett, csúszott-mászott, időként el is hasalt. Joggal merül fel a kérdés, hogyhogy senki nem tartóztatta fel a merénylőt, miért nem védte meg a biztonsági szolgálat Trumpot?

@nypost

Video shows would-be assassin open fire on former President #Trump from rooftop.

♬ original sound - New York Post | News

 

A törvényhozók most felszólították a titkosszolgálat igazgatóját, hogy tanúskodjon a kongresszus előtt. Több jelenlegi és korábbi ügynök pedig döbbenetét fejezte ki a történtek miatt – írta a Washington Post.

Csak 140 méterre volt a színpadtól, ahol Trump beszélt

Több mint fél évszázada, John F. Kennedy elnök meggyilkolása óta a titkosszolgálat rendszeresen felmérte és biztosította a fontosabb nemzeti politikai események környékét, nehogy lelőhessék az elnököt vagy bárki mást, aki titkosszolgálati védelem alatt áll. Szombaton mégis csak 140 méterre volt a merénylő attól a színpadtól, ahol Donald Trump volt elnök beszélt.

A Ronald Reagan elnök elleni 1981-es merénylet óta nem fordult elő ekkora hanyagság a biztonságiak részéről. Többen felvetik a kérdést, a titkosszolgálat vajon elegendő erőforrást fordított-e Trump védelmére. Egy magas rangú tisztviselő szerint az is kérdéses, hogy megfelelő volt-e a kommunikáció a helyi rendőrökkel, utóbbiaknak kellett ugyanis biztosítaniuk azt a szektort, ahol a merénylő – egy közeli épület tetején – meghúzódott. (A titkosszolgálatnál egyébként bevett gyakorlat, hogy bevonják a helyszín biztosításába a helyi rendőrséget.) A republikánusok és a demokraták egyaránt magyarázatot várnak Kimberly Cheatle-től, a titkosszolgálat vezetőjétől e kérdésben. 

Biden elnök vasárnap bejelentette: utasította a titkosszolgálatot, hogy vizsgálja felül a republikánusok e heti, Milwaukee-ban rendezett kongresszusának minden biztonsági intézkedését. 

A szakma és a politika is magyarázatot vár 

– Sok kérdés merül fel, és az amerikaiak válaszokat követelnek – írta James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke Cheatle-nek egy levelében, amelyben arra kérte, hogy még ebben a hónapban tanúskodjon. Joe Hagin, aki a Fehér Ház magas rangú tisztviselőjeként a Trump- és George W. Bush-kormányzatban szorosan együttműködött a titkosszolgálattal, szintén vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Kevin P. Rojek, az FBI pittsburghi helyszíni irodát irányító különleges ügynöke meglepőnek nevezte, hogy a merénylő a színpad felé tudott lőni, mielőtt őt is lelőttlék. 

A titkosszolgálat szerint gyorsan léptek

Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója vasárnap feljegyzést küldött ügynökeinek, amelyben méltatta Trump gyors evakuálását a lövések után. – A Trump volt elnök elleni merénylet olyan pillanat, amely örökre emlékezetes marad a történelemben – áll a feljegyzésben a The Washington Post szerint. Hozzátette, a titkosszolgálat gyorsan lépett ebben a helyzetben, és hatástalanította a fenyegetést.

Anthony Guglielmi, a titkosszolgálat szóvivője vasárnap megerősítette, hogy ügynökeik mellett két további védelmi csapatot helyi egységek tagjai alkottak. 

Kérdés, hogy ők részesültek-e olyan szintű képzésben, mint a titkosszolgálati ügynökök. Jason Chaffetz, a képviselőház felügyeleti bizottságának egykori elnöke – aki 2015-ben vizsgálati jelentést készített a titkosszolgálat biztonsági kudarcairól – azt mondta: zavaró, hogy a titkosszolgálatnak ismét túl kevés erőforrása volt a munka elvégzéséhez. 

Különösen kampány közben használják az ügynököket. Jelentésünk részben azt mutatja, hogy túl kevesen vannak, most láthatóan erősen támaszkodnak a helyi rendőrségre, amely egyszerűen nincs erre kiképezve.

Nathan Bible, a szomszédos Beaver megye kerületi ügyésze elmondta, hogy a megyében egy mentőszolgálatot is kihívtak a rendezvényekre. Azt mondta, nem tudja pontosan, hányan vettek részt az akcióban, de csapata több mint 40 szakemberből áll, beleértve a túsztárgyalókat és a drónos szakembereket. Azt is mondta, hogy a szövetségi rendfenntartók biztosították a mesterlövészek nagy részét az eseményen.

Jonathan Wackrow, aki a titkosszolgálat vezetője volt az Obama-kormány idején, arról beszélt: a titkosszolgálat szempontjából az a legfontosabb, hogy kezeljék a fenyegetést, ha valaki lőtávolságon belül feljutna a tetőre, ehhez pedig elvileg elég a helyi rendőrök bevonása.  

Ha a titkosszolgálat a helyi bűnüldöző partnerekre hagyatkozik, jobb, ha gondosan megtervezi, és elmondja nekik, mit vár el tőlük egy-egy fenyegetéssel kapcsolatban – mondta.

Michael T. Slupe Butler megyei seriff szerint egy helyi rendőrtiszt vette észre a merénylőt, de már nem tudta megállítani.

Borítókép: Donald Trump republikánus jelölt vérrel az arcán titkosszolgálati ügynökökkel körülvéve, amint levitték a színpadról a Butler Farm Show Inc. kampányrendezvényén, a pennsylvaniai Butlerben, 2024. július 13-án (Fotó: AFP/Rebecca Droke)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.