Német szerepvállalásról és felelősségről beszélt a védelmi miniszter

Németországra növekvő szerep hárul a nemzetközi rend fenntartásában az Indo–csendes-óceáni térségben – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter a RIMPAC gyakorlaton a Hawaii-szigeteken tett látogatásán.

Forrás: MTI2024. 07. 31. 8:19
Boris Pistorius védelmi miniszter Axel Schulz flottillaadmirálissal beszélget a „Baden-Württemberg” német fregatt korlátjánál.
Boris Pistorius védelmi miniszter Axel Schulz flottillaadmirálissal beszélget a „Baden-Württemberg” német fregatt korlátjánál. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Indo–csendes-óceáni térség és Európa stabilitása és biztonsága szorosan összefügg – jelentette ki Pistorius kedden a Hawaii-szigeteken lévő Pearl Harbor amerikai haditengerészeti támaszponton lévő, az Arizona hajó roncsa felett épített emlékműnél tett látogatása során. „Lehetetlen elképzelni az egyiket a másik nélkül” - fogalmazott.

Pistorius szerint Kína növekvő befolyása a térségben instabilitást és kiszámíthatatlanságot okoz. Véleménye szerint a „távolabbi régiókban” is számítanak Németország segítségére, hiszen „mi vagyunk a világ harmadik legnagyobb gazdasága, és mint ilyen, másokért is felelősséggel tartozunk” a szabályokon alapuló nemzetközi rend fenntartásában.

Pistorius találkozott az Egyesült Államok vezette Rim of the Pacific (Rimpac) hadgyakorlaton részt vevő német katonákkal. A hadgyakorlaton Németország az első alkalommal vesz részt egy fregattal és egy műveleticsoport-ellátó hajóval.
A Rimpac gyakorlatot kétévente tartják meg az Egyesült Államok vezetésével. A mostanin 29 ország – köztük Franciaország és Nagy-Britannia – vesz részt, összesen mintegy negyven hadihajó, valamint repülőgépek és helikopterek részvételével.

Borítókép: Boris Pistorius védelmi miniszter Axel Schulz flottillaadmirálissal beszélget a „Baden-Württemberg” német fregatt korlátjánál (Fotó: Soeren Stache/DPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.