Az indiai miniszterelnök a béke lehetőségéről tárgyalt Zelenszkijjel + videó

India miniszterelnökének ez volt az első látogatása Ukrajnában, amióta 1992-ben felépítették a diplomáciai kapcsolatokat a két ország között.

2024. 08. 23. 19:20
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök a kijevi Mariinszkij-palotában 2024. augusztus 23-án.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök a kijevi Mariinszkij-palotában 2024. augusztus 23-án. Fotó: AFP/Szergej Szupinszkij
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Narendra Modi, India miniszterelnöke Ukrajnába utazott, miután befejezte kétnapos lengyelországi látogatását. A háborúban álló országban találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek meghívására érkezett. Modi miniszterelnök ukrajnai látogatására csaknem hat héttel oroszországi utazása után került sor, ahová azért látogatott el, hogy megvitassák az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust. 

Modi egyébként egy több mint tízórás vonatutat tett meg Kijevbe Lengyelországból.

Modi kijevi látogatása kapcsán az ENSZ-főtitkár hivatala közölte: remélik, hogy az indiai miniszterelnök ukrajnai tárgyalásai felvetik a háború befejezésének lehetőségét. Modi pedig úgy fogalmazott még Varsóban, mielőtt Ukrajnába indult volna, hogy 

Csatamezőn semmilyen probléma nem oldható meg.

Bár India még nem ítélte el az orosz inváziót Ukrajnában, Modi miniszterelnök nyilatkozata szerint „barátként és partnerként reméljük, hogy mielőbb visszatér a béke és a stabilitás a régióba”.

Várom a lehetőséget, hogy Zelenszkij elnökkel a kétoldalú együttműködés megerősítéséről folytatott korábbi beszélgetésekre építhessek, és megosszam a perspektívákat a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus békés megoldásával kapcsolatban. Bízom benne, hogy a látogatás a két országgal folytatott kiterjedt kapcsolatok természetes folytatásaként szolgál majd, és segít megteremteni az alapot az erősebb és élénkebb kapcsolatokhoz az elkövetkező években

 – fogalmazott a megbeszélések előtt. 

A tárgyalásokon Narendra Modi miniszterelnök megismételte India „párbeszéd és diplomácia” álláspontját az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldása érdekében 

– tájékoztatott pénteken India külügyminisztere. Hangsúlyozta, hogy „India kész minden lehetséges módon hozzájárulni a békéhez”. A két vezető megvitatta Modi miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott beszélgetését is a júliusi moszkvai találkozóján – tette hozzá.

„A konfliktus különösen pusztító a kisgyermekek számára” – mondta Modi miniszterelnök, aki meglátogatott egy kijevi gyerekekről szóló kiállítást is. Ezzel megismételte korábbi moszkvai üzenetét, amikor azt mondta, hogy „ártatlan gyermekek meggyilkolása elviselhetetlen fájdalom”.

India véleménye szerint a két félnek kapcsolatba kell lépnie egymással, hogy megoldást találjanak

 – mondta a külügyminiszter.

A megoldáshoz vezető utat csak a párbeszéd és a diplomácia segítségével lehet megtalálni. Nekünk ebbe az irányba kell haladnunk, anélkül, hogy időt vesztegetnénk. A válságból kivezető út megtalálásához mindkét félnek közös tárgyalóasztalhoz kell ülnie 

– hangsúlyozta Modi. 

Biztosíthatom arról, India készen áll arra, hogy aktív szerepet vállaljon a béke érdekében tett erőfeszítések terén. Ha ebben személyesen bármilyen szerepet vállalhatok, akkor azt megteszem, erről barátként biztosíthatom 

– mondta az ukrán elnöknek.

Ez egy mérföldkőnek számító látogatás. A diplomáciai kapcsolatok 1992-es felállítása óta ez az első alkalom, hogy indiai miniszterelnök járt Ukrajnában. India miniszterelnökének ez az első látogatása Ukrajna 1991-es függetlenné válása óta is. 

A miniszterelnök reggel különvonattal érkezett, és a külügyminiszter első helyettese fogadta a kijevi vasútnál. A 73 éves politikust, akit India és Oroszország történelmileg jó kapcsolatai miatt lehetséges béketeremtőnek tartanak, a kijevi Mariinszkij-palotában fogadta Zelenszkij, ahol több találkozót is tartottak a küldöttségek. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök a kijevi Mariinszkij-palotában 2024. augusztus 23-án (Fotó: AFP/Szergej Szupinszkij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.