Brüsszel csak addig kívánja a migránsokat, amíg azok más EU-tagállamokban maradnak

Épp Magyarország volt az, akitől megtagadta az Európai Unió a szolidaritást – mutatott rá Kovács Tamás Iván brüsszeli nagykövet válaszul a belga főváros polgármesterének vádjaira. A diplomata szerint ha Brüsszel rákényszerít minket a migránsok beengedésére, fogadja is be őket.

2024. 08. 28. 9:35
Rendőrök illegális bevándorlókat visznek az Anderlechti Rendőrkapitányság bíróságára
Rendőrök illegális bevándorlókat visznek az Anderlechti Rendőrkapitányság bíróságára (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben válaszol Philippe Close brüsszeli polgármester vádjaira Kovács Tamás Iván, Magyarország Belgiumba akkreditált nagykövete.

Ha Brüsszel arra kényszerít minket, hogy beengedjük a migránsokat, akkor be is kell fogadnia őket

– szögezte le a diplomata.

A nagykövet levelében megismételte, hogy Magyarország csaknem egy évtizede áll az EU külső határai védelmének frontvonalában, és saját költségvetéséből több mint kétmilliárd eurót költött a schengeni megállapodásból eredő kötelezettségeinek teljesítésére, az EU támogatása nélkül – idézte a nagykövet levelét Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a közösségi médiában.

Mint arról beszámoltunk, a brüsszeli polgármester egy néhány nappal ezelőtt közzétett posztban azzal vádolta Magyarországot, hogy „az uniós szolidaritás kedvezményezettjeként botrányos módon kibújik a többi tagállam iránti felelőssége alól”. 

A magyar kormány azon terve, hogy az EU-s nyomásgyakorlásra válaszul egyirányú jegyet biztosít az illegális migránsoknak az EU fővárosába, kárt okozna a brüsszelieknek – írta a városvezető.

A nagykövet rávilágított a polgármester vádjaiban megbúvó iróniára: Magyarország, és nem Brüsszel az, amely a szolidaritás hiányától szenvedett.

Miközben Magyarország szorgalmasan védte Európa határait, támogatás helyett pénzbüntetést kapott. Az Európai Unió Bírósága még kétszázmillió eurós büntetést is kiszabott Magyarországra, ami még inkább rávilágít arra, hogy Magyarország erőfeszítései mennyire eltérő bánásmódban részesülnek a többi uniós taghoz képest.

Ha Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarországot migránsok befogadására kényszerítse, akkor készen kell állnia arra, hogy osztozzon a felelősségben. 

Magyarország nem fogja veszélyeztetni a nemzetbiztonságát, és nem fogja egyedül viselni ezt a terhet, különösen akkor, amikor úgy tűnik, Brüsszel csak addig kívánja a migránsokat, amíg azok más EU-tagállamokban maradnak – szögezte le Kovács Tamás Iván. 

Borítókép: Rendőrök illegális bevándorlókat visznek az anderlechti rendőrkapitányság bíróságára (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.