Döbbenetes demográfiai adatokról számoltak be az ukránok

Minden születésre három haláleset jut Ukrajnában, legalábbis a rendelkezésre álló adatok szerint. A kelet-európai ország már az orosz–ukrán háború előtt is komoly demográfiai válsággal nézett szembe.

2024. 08. 05. 13:32
Bucsa, 2022. december 23. Nemzeti zászlót hajtanak össze a koporsó felett a bajtársukat, Dmitro Kiricsenkót temetõ ukrán katonák a Kijev közelében fekvõ Bucsában 2022. december 23-án. A 33 éves katona az orosz erõkkel vívott harcokban esett el a Donyecki területen. MTI/EPA/Roman Pilipej Fotó: Roman Pilipej
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában 2024 első felében 87 655 gyermek született, ami kilencszázalékos csökkenés az előző év hasonló időszakához képest – számol be róla az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál az Opendatabot adataira támaszkodva. Ugyanezen idő alatt 250 972 halálesetet regisztráltak az országban.

Illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ezek szerint egy születésre három haláleset jut, legalábbis a rendelkezésre álló adatok szerint, ugyanis az ukrán vezetés nem tesz közzé hivatalos számokat például a harctéri veszteségekről, így a valós helyzet még szomorúbb lehet.

Keleti szomszédunknál már a háború előtt sem volt rózsás a demográfiai helyzet: 2018 és 2020 között egy születésre két halálozás jutott. Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint pedig a születések száma 2013 óta évente mintegy hét százalékkal csökken az országban.

Az ENSZ adatai szerint Ukrajna már a háború előtt is egyike volt annak a huszonhárom országnak, ahol húszszázalékos népességcsökkenést jósoltak 2050-re és ötvenszázalékosat az évszázad végére.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.