Németország szigorít, kérdés, hogy van-e értelme

A brutális solingeni támadás után Berlin szigorításokat jelentette be a késekre vonatkozóan, a hasonló intézkedéseknek azonban más országokban sem volt hatása.

2024. 08. 31. 15:19
Minister of the Interior Reul on knives
28 August 2024, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: Knives are on display at a press conference with Interior Minister Reul at the ministry, where he talks about the topic of "Violent crime involving knives in public spaces". The concept of measures was already on the agenda before the recent attack in Solingen. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Szigorítják a késekre vonatkozó szabályokat Németországban Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A német késeléseket hamarosan rövidebb késekkel kell majd végrehajtani, ha a késelők be akarják tartani a fegyvertörvényeket” – fogalmaz ironikusan a Document norvég hírportál, miután a brutális solingeni késes támadás után előtérbe került a németországi késtilalom szigorítása. Egy kriminológus szerint azonban nem sok értelme lesz. 

Olaf Scholz német kancellár, amikor Solingenben járt a terrortámadás után, kijelentette, hogy szigorítani kell a fegyvertörvényeket, valamint keményebb hangnemet kell alkalmazni az iszlamistákkal szemben.

Nancy Faeser belügyminiszter már augusztus elején a fegyvertörvény szigorításáról beszélt: hat centiméternél nagyobb pengehosszúságú késeket nem tarthatnak maguknál az emberek nyilvános helyeken. A jelenlegi tilalom 12 centiméterben szabja meg a határt. Az elképzelés szerint az eredeti csomagolásban lévő háztartási késekre nem vonatkozik a tilalom, ugyanakkor a rugós késeket teljesen betiltanák.

Faeser azután vette fel a szigorítást, miután egy jelentésből kiderült, nagyon megugrott a késelések száma, különösen a vasútállomások közelében. A rendőrségi adatok szerint tavaly 9,7 százalékkal nőtt a késsel elkövetett súlyos testi sértések száma az előző évhez képest.

A Deutsche Welle szerint 2023-ban egész évben minden egyes nap csaknem 25 embert szúrtak le. Csak a pályaudvarokon és azok környékén az idei év első hat hónapjában 430 súlyos késelés történt.

Dirk Baier kriminológus ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a belügyminiszter szigorításra vonatkozó javaslatai meghozzák az eredményt. 

Ha előrelépést akarunk elérni a bűnmegelőzés terén, azt mondanám, hogy ennek nincs haszna. Azok az emberek, akik veszélyes késeket hordanak maguknál, továbbra is ezt fogják tenni, függetlenül attól, hogy legálisak-e vagy sem

– mondta Baier a DW-nek.

„Mi értelme a törvény szigorításának, ha nem tudjuk betartatni?” – tette fel a kérdést Lars Wendland, a német rendőrszakszervezet, a GdP vezetője, aki szerint az is kérdés, hogy van-e egyáltalán elég rendőr egy ilyen törvény betartatásához.

A késelők nem törődnek a törvényekkel

A Document hírportál több országot is említ, ahol szigorították a késekre vonatkozó törvényeket. 

Tavaly Spanyolország a németországi javaslathoz hasonló módosítást vezetett be, de eddig úgy tűnik, hogy ennek egyáltalán nincs hatása. Sőt, épp ellenkezőleg.

A gyakorlatban Norvégiában 1993 óta teljes tilalom van érvényben a kések közterületen való viselésére. 2021-ben a fegyverszabályozás pedig teljes tilalmat vezetett be a macheték és más, 25 centiméternél hosszabb pengehosszúságú kések vásárlására és birtoklására, aminek célja az volt, hogy „jelzéseket küldjön” a bűnbandáknak. A 30 éves tiltás ellenére azonban Norvégiában robbanásszerűen megnőtt a késelések és a késes rablások száma, és a macheték betiltása sem adta meg a szükséges jelzéseket a bűnözőknek.

Az Egyesült Királyságban 1988-ban, 1996-ban, 2006-ban és legutóbb pedig 2019-ben a támadófegyverekről szóló törvénnyel fokozatosan szigorúbb törvényeket vezettek be a késekre vonatkozóan is. Az egyre szigorodó intézkedések ellenére a késelések minden eddiginél nagyobb számban fordulnak elő ebben az országban is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.