Romlik a közbiztonság Spanyolországban, focipályán késeltek halálra egy kisgyereket

A spanyol rendőrség hajtóvadászatot indított a támadó ellen, aki több mint tíz szúrással oltotta ki a kisfiú életét.

2024. 08. 19. 17:41
Spanyol fegyveres rendőrök járőröznek az utcákon a drámaian leromlott közbiztonság miatt
Spanyol fegyveres rendőrök járőröznek az utcákon a drámaian leromlott közbiztonság miatt Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajtóvadászatot indított a spanyol rendőrség egy férfi ellen, aki fényes nappal, egy sportközpont focipályáján halálra késelt egy 11 éves gyereket. A brutális gyilkosság hétvégén történt a toledói Mocejón nevű településen, amiről egyelőre annyit tudni, hogy egy kapucnis férfi követte el, akit a szemtanúk és a biztonsági kamerák felvételei alapján próbálnak megtalálni. 

A kisfiú, Mateo, épp a barátaival focizott, amikor a támadó odalépett hozzá és több mint tízszer megszúrta. A helyiek szerint előre megfontolt támadás történhetett, ráadásul a gyilkos jól ismerhette a környéket, mivel tudta, hogy a sportpálya melyik részén tud a leggyorsabban elmenekülni. Azt mondják, hogy egy 17–22 éves férfiról van szó, aki kendővel takarta el az arcát, mielőtt odalépett a gyermekhez, aki a barátaival focizott. 

Mocejón lakói vasárnap a településen gyűltek össze, hogy együtt gyászolják Mateót, akinek egyik hozzátartozója nyilatkozatot is felolvasott, melyben elmondta, hogy a család összetört a felfoghatatlan tragédia miatt, és próbálnak megküzdeni az elviselhetetlen fájdalommal. Elmondása szerint Mateo békés, kedves gyermek volt, akinek nem voltak ellenségei, így a gyilkosnak semmiféle indítéka nem lehetett a tettére. 

Mocejón polgármestere, Concepción Cedillo háromnapos gyászt hirdetett, a sajtónak pedig elmondta, hogy ez a legrosszabb esemény, amit polgármesterként át lehet élni.

Ez egy szomorú nap, egy gyászoló közösséggel. Minden gyilkosság fájdalmas, de egy ártatlan gyermeké, aki csak a barátaival focizott, még inkább

– tette hozzá.

A jobboldali Vox vezetője, Santiago Abascal közösségi oldalain fejezte ki részvétét a családnak, majd a kegyetlen gyilkosság kapcsán az egyre romló közbiztonságra hívta fel a figyelmet. 

Felismerhetetlen és veszélyes országgá változtatják Spanyolországot minden generáció számára, megkülönböztetés nélkül, függetlenül attól, hogy a legfiatalabbakról vagy a legidősebbekről beszélünk. A büntető törvénykönyvben nincs elegendő büntetés egy ilyen szörnyű bűnöző számára, és semmi sem képes helyrehozni családja és szerettei számára ennek a gyermeknek a szörnyű elvesztését. Imádkozom értük

– fogalmazott Abacal az X-en. 

Pártja hozzátette, hogy az embereknek elegük van az országban egyre jobban eluralkodó bizonytalanságból. A Vox a közbiztonság romlása kapcsán rendszeresen kiemeli az állampolgárságtól független gyilkosságokat, melyektől már szinte naponta hangos a sajtó, valamint az illegális migránsok tömeges érkezését, akik miatt az ország több régiójában állandósultak az erőszakos bűncselekmények, szexuális zaklatások, utcai viták, verekedések, késes támadások és a bandaháborúk is, melyek rendkívül negatív hatással vannak a spanyolok életminőségére. A Vox szerint a Pedro Sánchez vezette baloldali kormánykoalíciónak sürgős lépéseket kellene tennie az állampolgárok védelme érdekében. 

Borítókép: Spanyol fegyveres rendőrök járőröznek az utcákon a drámaian leromlott közbiztonság miatt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.