A Kanári-szigetekre utazna Ferenc pápa a migrációs válság miatt

A katolikus egyházfő pápasága idején még nem tett hivatalos látogatást Spanyolországban.

2024. 09. 14. 14:23
Ferenc pápa
Ferenc pápa Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontolóra vette Ferenc pápa, hogy a Kanári-szigetekre látogat. A katolikus egyházfő azt mondta, miután hazatért ázsiai és óceániai körútjáról, hogy a spanyol régiót sújtó példátlan illegális migrációs válság miatt gondolkodik az utazáson.

Szeretnék közel lenni a Kanári-szigetek vezetőihez és népéhez

– fogalmazott a szentatya. 

Már január végén felvetődött ennek a történelmi jelentőségű utazásnak a lehetősége, amikor a szigetvilág elnöke, Fernando Clavijo a Vatikánban járt. A pápa akkor azt mondta neki, hogy tudatában van a humanitárius vészhelyzetnek, ami a Kanári-szigeteket sújtja, és nem tartja kizártnak, hogy személyesen látogat majd el a térségbe. Ezzel kapcsolatos szándékát pénteken nyomatékosította először. 

Júliusban és augusztusban összesen 6267 illegális bevándorló kötött ki a szigetcsoport tagjain, ami rekordnak számít, hisz azóta, hogy hivatalos statisztikát vezetnek az érkezőkről, soha nem rögzítettek még ilyen drámai adatokat. A teljes évet tekintve pedig már 25 524 főt húztak partra a szigeteken, ami 123 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához mérten. Egy esetleges kanári-szigeteki látogatással Ferenc lesz az első pápa, aki a szigetvilágba látogatna, továbbá ez lenne az első spanyolországi útja is.

A Spanyol Püspöki Konferencia elnöke, Luis Argüello épp a közelmúltban beszélt arról, hogy megérzése szerint ha a szentatya végre Spanyolországba látogatna, akkor a Kanári-szigeteket választaná célállomásul, hogy megismerje az odaérkező több ezer afrikai bevándorló helyzetét.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.