Izrael fokozza a libanoni csapásokat, jelentette be a védelmi miniszter

Izrael tovább fokozza a Libanon elleni támadás intenzitását, közölte hétfőn a védelmi miniszter, miközben a hadsereg újabb légicsapáshullámot indított Hezbollah célpontok ellen.

Forrás: Politico2024. 09. 23. 14:55
Füst gomolyog egy izraeli légicsapás után a libanoni-izraeli határ közelében, Marjayounban 2024. szeptember 23-án
Füst gomolyog egy izraeli légicsapás után a libanoni-izraeli határ közelében, Marjayounban 2024. szeptember 23-án Fotó: Rabih Daher Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fokozzuk támadásainkat Libanonban, egészen addig, amíg el nem érjük céljainkat, és biztonságban vissza nem visszük az északi részek lakóit otthonaikba

– mondta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, írta a Politico.

Yoav Gallant 2024. szeptember 18-án az észak-izraeli Haifa városához közeli légitámaszpontra látogatott
Joáv Galant 2024. szeptember 18-án az észak-izraeli Haifa városához közeli légitámaszpontra látogatott Fotó: Anadolu/AFP/Ariel Hermoni

Izrael több tucat vadászgépet vetett be és mintegy 150 célpontot támadott Libanonban – közölték hétfőn az Izraeli Védelmi Erők (IDF). A csapásokra órákkal azután került sor, hogy a Hezbollah vasárnap több tucat rakétát lőtt ki egy izraeli katonai támaszpontra az ország északi részén.

A Hamász október 7-i izraeli támadása óta szinte napi rendszerességgel lövi egymást a zsidó állam és a Hezbollah, a konfliktus a múlt héten tovább eszkalálódott, amikor a Hezbollahhoz tartozó személyek kommunikációs eszközeit távolról felrobbantotta, a támadásokban többtucatnyian meghaltak és sokan megsebesültek. A Hezbollah tisztviselői Izraelnek tulajdonították a támadást, amiért az eddig nem vállalta a felelősséget.

Az Egyesült Államok próbálta bagatellizálni a fokozódó feszültséget, de egyre nagyobb a félelem egy szélesebb körű regionális háborútól. António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap arra figyelmeztetett, hogy Libanon „egy másik Gázává” válhat, ha az Izrael és a Hezbollah közötti ellenségeskedés tovább súlyosbodik.

Borítókép: Füst gomolyog egy izraeli légicsapás után a libanoni–izraeli határ közelében, Marjayounban 2024. szeptember 23-án (Fotó: AFP/Rabin Daher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.