Ki a milliárdos, aki minden pénzt megadott tizenkét percért az űrben?

Kinek és miből van annyi pénze, hogy ezt megengedhesse magának?

2024. 09. 13. 14:30
Világûr, 2024. szeptember 12.
A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat videófelvételérõl készített képen a SpaceX Crew Dragon személyszállító ûrhajójának legénysége ûrsétát kezd a Polaris Dawn nevû ötnapos ûrutazáson 2024. szeptember 12-én. A Falcon 9-es hordozórakétával felszerelt ûrhajó szeptember 10-én indult Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletemberrel, egy nyugalmazott vadászpilótával és a SpaceX két munkatársával a fedélzeten a floridai Cape Canaveralból. A Polaris Dawn nevû ötnapos ûrutazás alkalmat ad egy új típusú ûrruha kipróbálására, valamint az elsõ, magánvállalkozás keretében végrehajtott ûrsétára.
MTI/AP/SpaceX
Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jared Isaacman amerikai vállalkozó és milliárdos a Polaris Dawn űrmisszió keretében elsőként lépett az űrbe mint nem hivatásos űrhajós. Isaacman vagyonát – amelyet körülbelül 1,9 milliárd dollárra becsülnek – a Shift4 Payments nevű fizetésfeldolgozó cége alapozta meg, amit 1999-ben, mindössze 16 évesen indított el – írja a BBC.

Isaacman 2004-ben kezdett el pilótaképzésre járni, később, 2009-ben még világrekordot is felállított, egy könnyű sugárhajtású repülőgéppel ő volt az első ember, aki a leggyorsabban megkerülte a Földet. Nem ez volt az első ehhez hasonló űrmissziója, ugyanis 2021-ben az „Inspiration4” küldetés során ő vezette az első teljesen civil űrlegénységet. A csapat akkor egyébként három napot töltött az űrben, ezt követően sikeresen visszatértek, és az Atlanti-óceánban landoltak. 

Isaacman egyébként New Jersey államban, Unionban született. Már fiatal korától kezdve szeretett kitörni a megszokott keretek közül. 15 évesen otthagyta az iskolát, és inkább az úgynevezett „GED” középiskolai egyenértékűségi vizsgát tette le, hogy ezzel ússza meg a négyéves középiskolai időszakot.

Egy évvel később már elindította Shift4 Payments nevű vállalkozását szülei pincéjéből.

Ez a cég ma az amerikai éttermek és szállodák fizetési rendszereinek egyharmadát kezeli, és évente több mint 260 milliárd dollár értékű tranzakciót dolgoz fel. 

Kép a kabinból Forrás: MTI/AP/SpaceX

Következő jelentős vállalkozását 2011-ben alapította. Ez a Draken International nevű védelmi cég volt, az amerikai légierő pilótáinak képzésével foglalkozik, és a világ legnagyobb magántulajdonban lévő katonai repülőgép-flottájával rendelkezik. 

2019-ben Isaacman eladta a Draken többségi tulajdonrészét a Wall Street-i Blackstone cégnek, ezzel az üzlettel belépett a milliárdosok klubjába.

Isaacman elárulta hogy 

az élet egyszeri lehetőség, és ha valaki megteheti, kötelessége a legtöbbet kihozni belőle, mert sosem lehet tudni, mikor jön el az utolsó napja.

Azt az üzletember nem árulta el, hogy az első kereskedelmi űrsétáért mennyit fizetett, de valószínűleg több száz millió dollárba kerülhetett a séta. A már említett Inspiration4 misszió állítólag 200 millió dollárjába került.

Borítókép: Jared Isaacman az űrséta közben (Forrás: MTI/AP/SpaceX)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.