Működhet a török hintapolitika

Az Európai Unióhoz való csatlakozás lassú folyamata miatt csalódott Törökország hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét a fejlődő piacokat tömörítő BRICS-szövetséghez, mivel új kapcsolatokat kíván kialakítani hagyományos nyugati szövetségesein túl. Lapunk ennek hátteréről és gazdasági vonatkozásairól is kérdezte Tárik Meszárt, az MCC Migrációkutató Intézet és az Eurázsia Központ vezető kutatóját.

2024. 09. 05. 5:15
Recep Tayyip Erdogan török elnök
Recep Tayyip Erdogan török elnök Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan elnök kormánya úgy véli, hogy a geopolitikai súlypont eltolódik a fejlett nyugati gazdaságoktól, Kelet irányába. Az ország új irányvonala tükrözi azt a törekvését, hogy a többpólusú világban minden oldallal kapcsolatokat ápoljon, miközben teljesíti a NATO kulcsfontosságú tagjaként vállalt kötelezettségeit.

Erdogan felszólal a 2024-2025-ös bírói év megnyitó ünnepségén Ankarában, Törökországban, 2024. szeptember 2-án
Erdogan felszólal a 2024–2025-ös bírói év megnyitóünnepségén Ankarában, Törökországban, 2024. szeptember 2-án (Fotó: Anadolu/AFP/Mustafa Kamaci)

Rendkívüli módon csalódott Törökország, hogy már több mint húsz éve nem sikerül az Európai Unióhoz való csatlakozása. Erdogan szerint a súlypont egyre inkább Kelet felé tolódik, így Ankara nemcsak a nyugati kapcsolatokra kíván összpontosítani a jövőben, hanem a keleti kapcsolataira is

– mondta el lapunknak Tárik Meszár.

Tárik Meszár (Fotó: Mathias Corvinus Collegium)

Az MCC Migrációkutató Intézet és az Eurázsia Központ vezető kutatója szerint Törökország a NATO kulcsfontosságú tagja, de Erdogannak már korábban is voltak olyan kijelentései, hogy Ankara akár a Sanghaji Együttműködési Szervezethez is csatlakozna a jövőben. Ez a szervezet egyfajta ellen-NATO-nak is tekinthető, de Törökország úgy gondolja, hogy ez a kettősség feloldható, és egyszerre képes a Nyugat felé és a Kelet felé is nyitni.

Lehet mondani, hogy ez egy hintapolitika, de a keleti nyitástól Ankara elsősorban gazdasági hasznot remél, tette hozzá a szakértő.

Arról szóltak a hírek, hogy Törökország, mint gázexportelosztó az Oroszországból és Közép-Ázsiából kiinduló gázexport központja kíván lenni, továbbá javítani kívánja a kapcsolatait Oroszországgal és Kínával is, ami rendkívül fontos Ankara számára, hangsúlyozta Tárik Meszár. Hozzátette:

Törökország az EU és Ázsia közötti gazdasági kapcsolatok összekötőjévé szeretne válni, valamint létezik Törökország és az EU között egy vámunió, ami által a kínai cégeket akarja bevonzani, főleg az elektromosautó-gyártókat.

– Az itthon is jól ismert keleti nyitás politikája zajlik most Törökországban, mert Ankara is belátta, hogy nem csak a Nyugat felé kell nyitni, és ez állhat a BRICS-hez való csatlakozási szándék mögött, mutatott rá a kutató.

Hakan Fidan török ​​külügyminiszter és más résztvevők a BRICS+ ülés részeként a BRICS-országok külügyminiszterei kétnapos csúcstalálkozóján, amelyet Nyizsnyij Novgorodban, Oroszországban tartottak 2024. június 11-én
Hakan Fidan török ​​külügyminiszter és más résztvevők a BRICS+ ülés részeként a BRICS-országok külügyminisztereinek kétnapos csúcstalálkozóján, amelyet Nyizsnyij Novgorodban, Oroszországban tartottak 2024. június 11-én (Fotó:  Anadolu/AFP/Sefa Karacan)

Ami érdekes, hogy a BRICS-nek több olyan tagja van, akiknek sok kérdésben ellentétesek az érdekeik. Ami azonban a BRICS-országokat összeköti és fenntartja ezt a szövetséget, az a multipoláris világrend melletti kiállás. Elutasítják az Egyesült Államok által dominált egypólusú világrendet, és ez köti össze ezeket az országokat. Azonban vannak a szövetségen belül ellentétes érdekű országok, mint például Irán és az Egyesült Arab Emírségek, de a kereskedelem szintjén ezek az országok is együttműködnek

– magyarázta lapunknak a szakértő. Kiemelte azt is, hogy Törökország és Irán sincs baráti viszonyban, de az elmúlt időszakban több olyan kijelentés is elhangzott Ankara részéről, hogy szeretnék javítani a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat Teheránnal.

Tárik Meszár arra is felhívta a figyelmet, hogy Ankara az Európai Unió mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsához is régóta szeretne csatlakozni.

Erdogan úgy véli, a kettős nyitás politikája működhet. Törökország lehet NATO-tag, de közben együttműködhet Oroszországgal is. Amiatt nagyon sok bírálat éri a török kormányt, hogy Moszkvával nem szakította meg a kapcsolatait, emellett Ukrajnával is jó kapcsolatban áll. Ez a török hintapolitika lényege

– összegezte Tárik Meszár.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.