Próbálják megelőzni, hogy bűnözőkké váljanak a gyerekek

Szerepjátékos workshopot tartott a stockholmi rendőrség hetedik osztályos diákoknak, hogy megtanítsák nekik, hogyan kell reagálniuk, ha bűnbandákkal találkoznak.

Forrás: V4NA2024. 09. 22. 22:07
STOCKHOLM, SWEDEN 20240710
A young man dead in a shooting in Bagarmossen in southern Stockholm, Sweden,  late on Tuesday evening, according to the police.
Photo: Mickan Mörk / TT / Code 11576 (Photo by Mickan Mörk / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Illusztráció. Svéd rendőrök Fotó: TT News Agency via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy Svédországban egyre nagyobb mértéket ölt a főleg migránshátterű bandákhoz kötődő bűnözés, úgy a fiatal generációkat is egyre jobban fel kell készíteni az esetleges veszélyekre. Kísérletképpen a stockholmi rendőrség most foglalkozást tartott hetedik osztályos diákoknak, amelyen szerepjátékos feladatokon keresztül tanították őket arra, hogyan reagáljanak, ha bűnözőkkel találják szemben magukat – írja a Samnytt svéd hírportál.

Az iskolások instrukciókat kaptak arról, hogyan kell viselkedniük, ha például egy bandabűnöző azt kéri tőlük, hogy vigyázzanak lőfegyverekre vagy kábítószerekre, és tárolják azokat. Azt mondták nekik, hogy hibáztassák a szüleiket, hogy miért nem tudják elrakni. Mondják azt, hogy otthon átnézik a ruháikat, táskáikat, fiókjaikat és szekrényeiket.

A kezdeményezés a rendőrség megelőzési munkájának új elemeként indul. Erre azért van szükség, mert a bandák egyre fiatalabbakat toboroznak a bűnözéshez, mert ők nem büntethetők.

Sok gyermek, aki ilyen típusú bűncselekmények vagy beszervezési kísérletek áldozatává válik, fél elmondani ezt szüleinek, a rendőrségnek vagy más felnőtteknek, mert gyakran azzal fenyegetik őket, hogy ha beszélnek, annak komoly következményei lesznek.

Az egyik feltételezés szerint a bandáknak kitett gyermek könnyebben fordul a rendőrséghez, ha már ismer egy vagy több rendőrtisztet. Ezért most ilyen kapcsolatokat akarnak kialakítani az iskolás gyerekek és a környékbeli rendőrök között.

A projektben nem csak a kerületi rendőrök, hanem a szabadidőközpontok és a környékbeli terepi asszisztensek munkatársai is részt vesznek, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az eszkalálódó bandabűnözéssel szemben. A gyerekek így érezhetik, hogy biztonságban vannak akkor is, ha hozzájuk fordulnak.

Fontos az is, hogy nem csak az jelent veszélyt a gyerekekre, hogy esetleg beszervezik őket, hanem könnyedén egy lövöldözés közepén találhatják magukat, vagy szemtanúi lehetnek egy késelésnek, esetleg az iskolaudvaron folyó drogkereskedelemnek.

A beszélgetések nagy része a mostanában szinte naponta jelentkező bandalövöldözésekről szólt, ami miatt kifejezetten sok gyerek aggódik.

„Fontos, hogy kapcsolatot tartsunk a gyerekekkel, hogy valahogy megelőzzük, hogy bűnözővé váljanak, de azt is, hogy merjenek hozzánk fordulni és segítséget kérni, ha áldozattá válnak. Könnyebb, ha ismernek egy rendőrt, akkor talán el mernek menni a rendőrségre” – mondta egy rendőr a Lilla Aktuelltnek.

A Samnytt svéd hírportál szerint a programban most Stockholm déli részén minden iskolába ellátogat a rendőrség.

Borítókép: Illusztráció. Svéd rendőrök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.