Sorsdöntő hónapok előtt áll Európa puskaporos hordója + videó

A február 9-i koszovói parlamenti választások közeledtével egyre inkább előtérbe kerül Észak-Koszovó helyzete. A kormányzó Önrendelkezés párt láthatóan minden erőfeszítést erre a régióra összpontosít.

2024. 09. 29. 6:20
A KFOR koszovói békefenntartó misszió tagjai 2024. augusztus 10-én járőröztek a mitrovicai főhídon (Fotó: AFP)
A KFOR koszovói békefenntartó misszió tagjai 2024. augusztus 10-én járőröztek a mitrovicai főhídon (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albin Kurti miniszterelnök kormánya több szerbellenes lépést is tett az elmúlt időszakban: bejelentették az Ibar folyón átívelő fő híd megnyitását, bezárták a szerbiai posta fiókjait és rendőrségi akciókra került sor az önkormányzatok intézményeinél.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök Banjska faluban 2024. szeptember 24-én (Fotó: AFP)
Albin Kurti koszovói miniszterelnök Banjska faluban 2024. szeptember 24-én (Fotó: AFP)

Az ellenzéki pártok ezeket a lépéseket populistának és propagandisztikusnak nevezik. 

Gazdasági szakértők szerint a kormány Észak-Koszovóra való koncentrálása közben elhanyagolja az állampolgárok valódi problémáit és veszélyezteti a gazdasági fejlődést.

Milos Vucsevics szerb miniszterelnök szerint Albin Kurtinak nincs más ajánlata a választóknak annál, mint amit Észak-Koszovóban tesz. A belgrádi kormányfő attól tart, hogy a következő albán cél a Mitrovicába áthelyezett Pristinai Egyetem megszüntetése lehet. 

Milos Vucsevics szerb miniszterelnök válaszol az AFP újságíróinak kérdéseire egy 2024. június 25-i belgrádi interjú során (Fotó: AFP)
Milos Vucsevics szerb miniszterelnök válaszol az AFP újságíróinak kérdéseire egy 2024. június 25-i belgrádi interjú során (Fotó: AFP)

A következő albán cél minden bizonnyal a Mitrovicába költözött Pristinai Egyetem megszüntetése. Úgy gondolják, hogy az egyetem lényegében további erőt ad a szerb népnek. Nem adják fel, az óvodákat sem kímélik, Kurtinak ezen kívül nincs mit ajánlania szavazóinak a februári választásokra

 – mondta Vucsevics.

A Kosovo Online cikke szerint a Koszovói Kereskedelmi Kamara egykori elnöke is azon a véleményen van, hogy a pristinai kormánynak nincs sem gazdasági, sem diplomáciai jövőképe, és az északot érintő egyoldalú döntései veszélyeztetik a gazdasági fejlődést és egyben taszítják a külföldi befektetőket.

Alekszandar Sljuka, az Új Társadalmi Kezdeményezés nevű észak-mitrovicai civil szervezet munkatársa szerint Kurti intézkedései nem kizárólag a választási kampány, hanem egy hosszabb folyamat részei, amely már 2021 óta tart.

Minden, amit tesz, az a politikai pontgyűjtést szolgálja, mert látja, hogy ez tetszik az albán közösségnek, helyeslik ezt, ebben nagy támogatást élvez

 – mondta Sljuka. 

Hozzátette: 

Nem vagyok gazdasági szakértő, de sokak elemzése szerint Koszovó a függetlenség kikiáltása óta az egyik legrosszabb helyzetben van jelenleg a társadalmi-gazdasági paramétereket tekintve.

A szakértő kiemelte: az elkövetkező időszakban, a választásokig – becslése szerint – további feszültségekre lehet számítani.

Sztefan Szurlics, a belgrádi politikatudományi kar docense nem számít túl radikális lépésekre a választásokig, de úgy véli, a kampány arra fog összpontosítani, hogy megmutassák: Észak-Koszovó teljesen integrálódott Pristinához és a szerb intézmények megszűntek.

Arbnor Sadiku politológus szerint az utóbbi hónapok eseményei annak a következményei, hogy a szerbek elhagyták a koszovói intézményeket. Mint aláhúzta, ez lehetőséget adott Albin Kurtinak, hogy kiterjessze Koszovó szuverenitását erre a területre. 

Mint arról korábban írtunk, Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Szerbia nem fogadta el. A kétoldalú kapcsolatok rendezése a térség uniós csatlakozása szempontjából is kulcsfontosságú, az EU által közvetített, 2011-ben kezdődő egyeztetések azonban továbbra sem hoznak eredményt. Ennek egyik legfőbb oka, hogy Pristina továbbra sem hajlandó teljesíteni Belgrád legfőbb kérését: a koszovói Szerb Községek Közösségének megalakítását.

Borítókép: A KFOR koszovói békefenntartó misszió tagjai 2024. augusztus 10-én járőröztek a mitrovicai főhídon (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.