Zelenszkij kosarat kapott

Hiába hívta meg Volodimir Zelenszkij, nem utazik Ukrajnába a megválasztott mexikói elnök.

2024. 09. 18. 10:55
Mexico’s President Elect Claudia Sheinbaum Briefing
Claudia Sheinbau, Mexikó megválasztott elnöke egy sajtótájékoztatón beszél (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megválasztott mexikói elnök, Claudia Sheinbaum elutasította Volodimir Zelenszkij meghívását, hogy Ukrajnába látogasson. Az ukrán elnök a közelmúltban adott interjút egy mexikói lapnak, amelyben reményét fejezte ki, hogy létrejöhet a hivatalos látogatás.

A 2024. szeptember 11-én készült fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)
A 2024. szeptember 11-én készült fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

Részt veszünk bizonyos nemzetközi eseményeken, amelyeket fontosnak tartunk, de nem utazunk sokat. A mi felelősségünk itthon van

 – mondta Sheinbaum, hangsúlyozva, hogy kormánya elsődlegesen a hazai kérdésekre összpontosít.

Sheinbaum azt is megerősítette, hogy Mexikó elkötelezett amellett, hogy fenntartsa a diplomáciai kapcsolatokat minden országgal, kivéve Ecuadort, ahol a mexikói nagykövetségen áprilisban történt incidens, amelyet Sheinbaum a szuverenitás megsértésének nevezett, s ez a kapcsolatok felfüggesztéséhez vezetett.

A megválasztott elnök szerint Mexikó folytatja az alkotmányban meghatározott külpolitikai irányvonalat, azaz nem avatkozik bele a külügyekbe, és ragaszkodik a konfliktusok békés megoldásához.

A megválasztott mexikói elnök beiktatására négy hónappal a választás napja után, október 1-jén, a szövetségi végrehajtó hatalom átadásának napján kerül sor. Korábban a mexikói külügyminisztérium megerősítette, hogy meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ünnepségre.

Borítókép: Claudia Sheinbaum, Mexikó megválasztott elnöke egy sajtótájékoztatón beszél (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.