A Hezbollah hosszú, kimerítő háborúra készül

A Libanon déli részén zajló véres konfliktus új, drámai fordulatot vett, miután Izrael megsemmisítő csapást mért a Hezbollah felső vezetésére. A síita milícia most egy hosszú, kimerítő háborúra készül, új katonai parancsnoksággal az élén, amely a rakétatüzet és a földi harcokat irányítja.

2024. 10. 12. 9:22
Egy iráni férfi egy izraeli zászló mellett ül a libanoni Hezbollah néhai vezetőjének portréja közelében (Fotó: AFP)
Egy iráni férfi egy izraeli zászló mellett ül a libanoni Hezbollah néhai vezetőjének portréja közelében (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hezbollah erejét jelentősen meggyengítette az elmúlt három hét pusztító izraeli támadássorozata, amelynek csúcspontja vezetőjük, Haszan Naszrallah meggyilkolása volt. Most a terrorszervezet barátai és ellenségei egyaránt feszülten figyelik, milyen hatékonyan tudnak ellenállni az izraeli csapatoknak, amelyek már Libanon területére léptek azzal a céllal, hogy kiszorítsák a milíciát a határ menti övezetből.

A Libanon elleni izraeli támadásban meghalt Haszán Naszrallah Hezbollah-vezér képét hordozó emberek a Gáza és Libanon elleni izraeli támadások ellen tüntetnek (Fotó: AFP)
A Libanon elleni izraeli támadásban meghalt Haszán Naszrallah Hezbollah-vezér képét hordozó emberek a Gáza és Libanon elleni izraeli támadások ellen tüntetnek (Fotó: AFP)

Az Irán által támogatott csoportnak továbbra is jelentős fegyverkészlete van, beleértve a leghatékonyabb precíziós rakétákat, amelyeket eddig még nem vetettek be, írja a Reuters. Ezt négy, a szervezet működését jól ismerő forrás erősítette meg, annak ellenére, hogy Izrael állítása szerint légicsapásokkal súlyosan meggyengítette a Hezbollah arzenálját.

A Hezbollah parancsnoki struktúrája összeomlott Naszrallah szeptember 27-i likvidálását követő napokban, amíg a síita harcosok 72 órával később létre nem hoztak egy új „műveleti központot”. Ezt két forrás – egy Hezbollah tábori parancsnok és egy a csoporthoz közel álló személy – nyilatkozta a Reutersnek. 

Naszrallahot más Hezbollah vezetőkkel és egy iráni parancsnokkal együtt ölték meg Bejrútban.

Az új parancsnoki központ a későbbi izraeli támadások ellenére is működőképes maradt, ami azt jelenti, hogy a harcosok továbbra is képesek rakétákat kilőni és harcolni a központilag kiadott parancsok szerint. Egy harmadik forrás, egy Hezbollahhoz közel álló magas rangú tisztviselő szerint a csoport most egy felőrlő háborút folytat.

Avraham Levine, egy izraeli agytröszt elemzője szerint feltételezhető, hogy a Hezbollah jól felkészült és várta az izraeli csapatokat, és nem könnyű célpont. 

Az a tény, hogy a parancsnoki lánc megsérült, nem veszi el a képességet az izraeli közösségek lövetésére vagy az izraeli erők támadására

– mondta Levine a Reutersnek.

Borítókép: Egy iráni férfi egy izraeli zászló mellett ül a libanoni Hezbollah néhai vezetőjének portréja közelében (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.