Antiszemita kijelentése miatt támadják Macront

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön kemény szavakkal illette minisztereit és a médiát, miután Izrael létrejöttével kapcsolatos állítólagos megjegyzései kiszivárogtak egy kormányülésről. Az incidens újabb jele Macron politikai frusztrációjának, és feszültséget okozott Franciaország és Izrael kapcsolatában.

2024. 10. 18. 9:13
Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újságírókat és saját minisztereit okolja Emmanuel Macron francia elnök, amiért kiszivárgott az egyik minapi kormányülésen Izrael állam megalapításával kapcsolatban tett megjegyzése − számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap. Az államfő állítólag úgy fogalmazott, hogy Izraelt az ENSZ hozta létre.

A nyilvánosság előtt azonban a jelek szerint már nem akarta vállalni a szavait Macron, a brüsszeli Európai Tanács-ülés után tartott sajtótájékoztatón ugyanis határozottan cáfolta, hogy megkérdőjelezte volna Izrael állam létrehozásának körülményeit. Az elnök szerint mondanivalóját eltorzították. Hangsúlyozta, hogy Franciaország mindig is Izrael mellett állt, és fontosnak tartja az ország létezését és biztonságát.

Macron állítólagos megjegyzése kétségtelenül nem tett jót a gázai és a libanoni események miatt amúgy is feszült francia–izraeli kapcsolatoknak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök dühösen reagált a francia államfő szavaira, mondván, a zsidó állam az 1948-as függetlenségi háború, nem pedig egy ENSZ-határozat révén alakult meg.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.