Antiszemita kijelentést tett Kamala Harris

Az amerikai alelnök újabb botrányt robbantott ki azzal, hogy egyetértett egy Izrael-ellenes tüntető vádjával, miszerint a zsidó állam népirtást követ el a palesztinok ellen. Az eset tovább mélyíti az alelnök és az amerikai zsidó közösség közötti feszültséget, komoly kérdéseket vetve fel Harris politikai álláspontjával és elnöki ambícióival kapcsolatban.

2024. 10. 20. 7:26
Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt a wisconsini Green Bayben tartott kampányrendezvényen beszél 2024. október 17-én.
Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt a wisconsini Green Bayben tartott kampányrendezvényen beszél 2024. október 17-én. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az incidens a University of Wisconsin-Milwaukee kampuszán történt, ahol Harris egy kampányeseményen beszélt, amikor egy pro-Hamász aktivista félbeszakította, és az izraeli–palesztin konfliktus kapcsán tett megjegyzéseket.

A diák, aki palesztin szolidaritás kifejezésére hagyományos keffiyeh kendőt viselt, azt kérdezte Harristől: 

És mi van a népirtással? Mi van azzal a 19 ezer gyermekkel, akik meghaltak, és ön nem nevezi ezt népirtásnak?

Harris a zavartalan válaszolt:

Amit mond, az valós. Ez nem az a téma, amiről ma beszélni jöttem, de ez egy valós probléma, és tiszteletben tartom a véleményét.

Ez a kijelentés gyorsan felháborodást váltott ki, különösen az amerikai zsidó közösség és az Izrael-párti politikai körök részéről, akik szerint Harris megszólalása burkoltan támogatta azt a hamis és sértő vádat, miszerint Izrael népirtást követ el. A kritikusok, köztük David Friedman volt amerikai izraeli nagykövet, rendkívül kemény szavakkal illették az alelnököt. 

Kamala Harris nyilvánosan kijelentette, hogy Izrael népirtást követ el. Ezzel megerősítette azt a gonosz vádaskodást, amely alaptalanul az izraeli önvédelem elleni antiszemita propagandát erősíti.

mondta Friedman, aki szerint az alelnök álláspontja igazságtalan és káros, és kizárja őt bármilyen vezető pozícióból, különösen az elnökségből.

@newsnationnow 'What about the genocide?' A Pro-Palestinian protester was escorted out of an event with Vice President #KamalaHarris ♬ original sound - NewsNation

A Harris körüli vita tovább fokozódik, mivel ez nem az első alkalom, hogy hasonló helyzetbe kerül. Már 2021-ben is történt egy hasonló incidens, amikor a George Mason Egyetemen egy diák azt állította, hogy Izrael etnikai tisztogatást hajt végre. Akkor Harris azzal válaszolt, hogy

 örül, hogy a diák megosztotta a véleményét.

Ez az eset is komoly felháborodást váltott ki az amerikai zsidó közösség körében, mivel sokan úgy értelmezték, hogy Harris támogatja a diák álláspontját.

Az alelnök kijelentése különösen kritikus pillanatban hangzott el, hiszen Izrael a Hamász terrorszervezet vezetőinek likvidálására irányuló katonai műveleteket folytat a Gázai övezetben. Alig egy nappal Harris beszéde előtt Izrael hadserege megölte Jahja Szinvárt, a Hamász egyik vezetőjét. A konfliktus kiéleződése közepette Harris kijelentése tovább feszíti az amerikai belpolitikát, ahol a zsidó szavazók egyre inkább eltávolodnak a Demokrata Párttól. 

A legutóbbi felmérések szerint a zsidó közösség támogatása drasztikusan csökkent a Biden–Harris-adminisztráció irányába, és sokan Harris kijelentését egyértelműen károsnak tartják a Demokrata Párt számára.

Harris politikai pályafutása egyre inkább terheltté válik a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos állásfoglalásai miatt. 

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt a wisconsini Green Bayben tartott kampányrendezvényen beszél 2024. október 17-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.