Az ENSZ-nek üzent Netanjahu

Benjámin Netanjahu tegnap az ENSZ békefenntartó egysége, az UNIFIL kivonását sürgette Libanon déli részéből António Guterres ENSZ-főtitkárhoz intézett videóüzenetében.

Forrás: MTI2024. 10. 13. 18:24
Israeli Prime Minister Netanyahu holds a meeting with the Security Cabinet   
JERUSALEM - OCTOBER 01: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - 'AVI OHAYON / GPO / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) holds a meeting with the Security Cabinet after Iran's missile attacks on Israel in West Jerusalem on October 01, 2024. Director of the Mossad David Barnea (R) also attended the meeting. Avi Ohayon (GPO) / Handout / Anadolu (Photo by Avi Ohayon (GPO) / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Benjamin Netanjahu Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli miniszterelnök az UNIFIL-katonák kivonását kérte a harci területekről, mert szerinte az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah milícia emberi védőpajzsként használja őket. – Eljött az ideje, hogy kivonja az UNIFIL-t a Hezbollah erődítményeiről és a harci területekről – üzente az ENSZ-főtitkárnak Netanjahu. 

Az izraeli hadsereg többször kérte ezt, és többször visszautasították abból a célból, hogy emberi védőpajzsot biztosítsanak a Hezbollah terroristáinak

– tette hozzá az izraeli kormányfő.

Az elmúlt napokban az UNIFIL szerint az izraeli hadsereg lőtte a békefenntartók több állomáshelyét, többek közt a főhadiszállásukat Nakurában, és az UNIFIL több katonája könnyebben megsebesült a lövések nyomán. Netanjahu közölte, hogy Izrael sajnálja a békefenntartókat ért sérüléseket, és mindent megtesz ennek megakadályozására. 

Az UNIFIL-katonák evakuálásának megtagadása a Hezbollah túszaivá teszi őket

– vélekedett, és kijelentette, hogy ez veszélyezteti őket és a katonáik életét is.

Az izraeli egységek egy dél-libanoni faluban egy alagútban elfogták, majd kihallgatásra szállították a Hezbollah egyik harcosát. A közzétett videó tanúsága szerint a fegyveres alsóneműben mászott ki az alagútból, miután az esetleg testére szerelt pokolgépek elleni izraeli védekezésül hátra kellett hagynia ruháit.

A járat egy ötven négyzetméteres, hét méterrel a föld alá ásott terembe vezet, ahol fegyvereket és hosszabb tartózkodást biztosító készleteket is találtak. Az elfogott Hezbollah-milicistát Izrael belsejébe vitték további kihallgatásra.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a Hezbollah rakétáinak száma az eredeti mennyiség kevesebb mint egyharmadára csökkent. A terrorszervezet a háború kezdete óta több mint tizennégyezer rakétát lőtt Izraelre, és rengeteg lövedékét megsemmisítettek az izraeli légierő csapásai is.

Izrael északi részén vasárnap is számos alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, melyek Libanonból érkező rakétákra figyelmeztettek. A lövedékek többfelé tüzeket okoztak, de személyi sérülésről nem érkezett hír.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Aviháj Edri vasárnap újabb huszonegy dél-libanoni település lakóit szólította fel, hogy költözzenek az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveletének idejére a Havali folyótól északra.

 

Borítókép: Benjámin Netanjahu (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.