Dánia is szigorítja a határellenőrzést

Először két robbanás történt az izraeli nagykövetség közelében Dánia fővárosában, Koppenhágában. Aztán lövések dördültek a zsidó állam stockholmi konzulátusa előtt. Dánia most szigorítja az ellenőrzést a Németországgal és Svédországgal közös határán.

Forrás: Origo2024. 10. 07. 13:00
Danish police and forensic technicians examine the site of an explosion at a residential building at Rymarksvej in Copenhagen, Denmark on October 7, 2024. (Photo by Steven Knap / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán kormány bejelentette, hogy gyakoribb ellenőrzést fog végezni a Németországgal és Svédországgal közös határokon, írta a Junge Freiheit.

A dán rendőrség szóvivője jelentette be, hogy a jövőben szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket és az utazókat a svéd és a német határon.

Szövetségi rendőrök ellenőrzik a járműveket a német-dán határon
Szövetségi rendőrök ellenőrzik a járműveket a német–dán határon. Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Jörn Hüneke

A döntés hátterében az áll, hogy múlt szerdán két robbanás is történt a fővárosban, a Koppenhágában lévő izraeli nagykövetség közvetlen közelében. Antiszemita terrorcselekmény történt kedden Stockholmban is, ahol egy ismeretlen személy lövéseket adott le az izraeli nagykövetségre – egyik fővárosban sem sérült meg senki, írta az Origó.

A koppenhágai és stockholmi közelmúltbeli incidensek alapján döntöttünk úgy, hogy fokozzuk a rendőrség erőfeszítéseit a bűnözés elleni küzdelem, a láthatóság és a megelőzés érdekében a határ menti területeken

– tette hozzá a dán rendőrség szóvivője.

A dániai izraeli nagykövetség elleni állítólagos támadásban két svéd állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy kézigránáttal robbantottak. A 16 és a 19 éves elkövetők jelenleg is őrizetben vannak. A svéd Säpo titkosszolgálat már csütörtökön kifejezte gyanúját, hogy az iráni állam állhat a támadások mögött. 

A hivatal műveleti vezetője, Fredrik Hallstrom azonban hangsúlyozta: ez egyelőre csak feltételezés.

 

Borítókép: A dán rendőrség és törvényszéki technikusok vizsgálják egy robbanás helyszínét (Fotó: AFP/Steven Knap)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.