„Ezért meg fogtok fizetni!” – brutális izraeli válasz jöhet az iráni támadásra

Az eddigi legnagyobb háború indult a Közel-Keleten. Irán rakétazáport indított Izrael ellen. Benjámin Netanjahu kemény válaszlépést ígért.

2024. 10. 02. 5:32
Az izraeli erők megérkeznek a területre, és megvizsgálják az Iránból Izrael felé kilőtt rakéták törmelékeit (Fotó: AFP)
Az izraeli erők megérkeznek a területre, és megvizsgálják az Iránból Izrael felé kilőtt rakéták törmelékeit (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán kedden este masszív rakétatámadást indított Izrael ellen, csaknem tízmillió embert kényszerítve óvóhelyekre, miközben lövedékek és elfogó rakéták robbantak az égen. Mint arról a lapunk már korábban beszámolt, a támadás után, amely nagyrészt sikertelen volt, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztette Teheránt: 

Nagy hibát követtek el ma este, és meg fognak fizetni érte.

Az izraeli tisztviselők szerint 181 rakétát indítottak a támadás során, írja a The Times of Israel lap. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy „nagyszámú" rakétát sikerült elfogniuk.

Egy palesztin életét vesztette Ciszjordániában, és két izraeli sérült meg a lehulló törmelékektől, amelyek károkat és tüzeket okoztak a térségben.

Netanjahu a biztonsági kabinet ülésén kijelentette: 

Az iráni rezsim nem érti meg, hogy milyen elszántan védekezünk, és milyen elszántan vágunk vissza ellenségeinknek.

Az izraeli légvédelem hatékony volt, közölte az IDF. Az Egyesült Államok is részt vett Izrael védelmében, mind az iráni fenyegetés előzetes észlelésével, mind néhány rakéta elfogásával.

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari elmondta: 

Az izraeli és az amerikai légvédelmi rendszerek hatékonyan működtek. Szoros együttműködés volt az észlelésben és az elfogásban… A mostani eseménynek következményei lesznek.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden utasította az amerikai hadsereget, hogy segítse Izrael védelmét az iráni támadások ellen, és lője le az Izraelt célzó rakétákat.

Az iráni támadást széles körű nemzetközi elítélés követte. A Hamász ugyanakkor dicsérte Irán rakétatámadását, mondván, hogy az bosszú volt a Hamász-vezető és a Hezbollah-főnök megöléséért.

Borítókép: Az izraeli erők megérkeznek a területre, és megvizsgálják az Iránból Izrael felé kilőtt rakéták törmelékeit (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.