Fico Moszkvába készül

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico a koalíciós egység fenntartására és fontos nemzetközi eseményeken való részvételre összpontosít.

2024. 10. 05. 17:43
Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Ausztria, Lengyelország és Csehország vezetőivel és az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után
Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Ausztria, Lengyelország és Csehország vezetőivel és az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke nemrégiben kijelentette, hogy ha a konszolidációs csomaggal kapcsolatos észszerűtlen javaslatok merülnének fel, vagy a koalíciós partnerek támogatása meginogna, akkor a konszolidációs szavazását a kormány iránti bizalmi szavazással kapcsolná össze. „Már korábban is tettünk hasonló lépéseket, amikor fontos törvényjavaslatokat kötöttünk össze a kormány megerősítésével” – emlékeztetett Fico egy televíziós interjúban.

A koalíció belső feszültségei ellenére Fico hangsúlyozta, hogy igyekszik békét teremteni a Hlas és az SNS közötti vitákban. A miniszterelnök arra is kitért, hogy a kormány helyzete nem tekinthető válságosnak: – Sem a parlament, sem a kormány működése nem került veszélybe. Minden tervezett intézkedést elfogadtunk – mondta. Fico szerint az új egészségügyi miniszter a Hlas párt dolga, amelyhez ez a poszt tartozik.

Irány Moszkva

Fico jövőbeli tervei között szerepel, hogy részt vesz a második világháború 80. évfordulójának ünnepségén Moszkvában. 

Ki akadályozza meg, hogy jövőre, amikor a második világháború befejezésének 80. évfordulója lesz, ne menjek el egy moszkvai béketüntetésre? Azt hiszem, megyek. És miért ne mennék?

– válaszolta kérdésre. – Mi köze ennek a jelenhez? – tette hozzá.

A hétvégén Fico tiszteletét teszi a Kárpát–duklai hadművelet 80. évfordulóján is, mely az emlékezés fontosságát hivatott kiemelni.

A kormányfő bízik abban, hogy a koalíció továbbra is képes lesz fenntartani a stabilitást, és hatékonyan megoldani az eléjük kerülő kihívásokat. Az elkövetkező időszak szintén kulcsfontosságú lesz a szlovák belpolitikai történések és a nemzetközi kapcsolatok szempontjából.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Ausztria, Lengyelország és Csehország vezetőivel és az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.