Hadra fogható állapotban Putyin atomarzenáljának legfontosabb elemei

Az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közzétett bejegyzés szerint a Jarsz mobil szárazföldi ballisztikus rakétarendszerek hadra fogható állapotban vannak, és intenzív manővereket végeznek a harci járőrözés során. Ezek célja a személyzet és a felszerelés harckészültségének ellenőrzése.

2024. 10. 22. 17:19
Hadrafogható állapotban a Jarsz
Hadrafogható állapotban a Jarsz Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma közzétett egy videót és egy bejegyzést a Telegram-csatornáján, amelyben bemutatják a Jarsz (RS–24) mobil szárazföldi ballisztikus rakétarendszerek harci járőrözését. A videó a rakétarendszer mozgását mutatja be, míg a bejegyzés részleteket árul el a gyakorlatról. A gyakorlat a Jogskar-Ola város környékén található rakétaezredben zajlott. Ezzel szemlélteti az orosz védelmi minisztérium, hogy a Jarsz mobil szárazföldi ballisztikus rakétarendszerek hadra fogható állapotban vannak.

Az egyébként hadra fogható Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétaindítók gurulnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én.
Az egyébként hadra fogható Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétaindítók gurulnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én. Fotó: AFP

A bejegyzés szerint a Jarsz rendszerek több mint száz kilométeres útvonalakat teljesítenek a harci járőrözés során. A gyakorlat fontos eleme a terepi pozíciók kiépítése, a rejtőzködés biztosítása és a harci védelem megszervezése. A katonák emellett gyakorolják a diverziós és felderítő csoportok elleni védekezést is. Ezek a gyakorlatok nem csupán a rakétarendszerek műszaki állapotának ellenőrzését szolgálják, hanem a személyzet felkészültségét és a koordináció hatékonyságát is tesztelik. A hosszú ideig tartó terepi szolgálat során szerzett tapasztalatok elengedhetetlenek a harckészültség fenntartásához. Érdemes megjegyezni egyébként, hogy ma kezdődik Kazanyban több mint harminc ország részvételével a XVI. BRICS-csúcstalálkozó.

A Jarsz (RS–24) egy modern, szárazföldi indítású, több fejtőrészes interkontinentális ballisztikus rakéta. A Topol–M rakéta továbbfejlesztett változata, mely jelentősen megnövelt pontossággal és hatótávolsággal rendelkezik. A rakéta több független célpontot képes eltalálni, jelentősen növelve a fegyverrendszer pusztító erejét. A Jarsz mobil indítóállásból indítható, ami növeli a túlélési esélyét egy esetleges támadás esetén. A rakéta manőverező fejtőrészekkel rendelkezik, ami nehezíti az ellenség számára a légvédelmi rendszerek általi elfogását. A Jarsz jelentős szerepet játszik Oroszország stratégiai nukleáris elrettentő erejének fenntartásában. A rendszer folyamatos fejlesztés alatt áll, ami biztosítja annak versenyképességét a modern hadviselésben. A gyakorlatok, mint amilyenről a Telegram.bejegyzés beszámol, kritikus jelentőségűek a rendszer folyamatos működőképességének és a személyzet harckészültségének biztosításában.

Az orosz védelmi minisztérium rendszeresen beszámol a stratégiai erők gyakorlatairól, demonstrálva az ország nukleáris elrettentő képességének folyamatos készenlétét.

Az orosz védelmi minisztérium 2024. március 1-jén sikeresen tesztelt egy Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétát. A TASSZ állami hírügynökség beszámolója szerint a rakétát az északi Arhangelszk régióban található Pleszeck űrrepülőtérről indították, és elérte célpontját a kamcsatkai Kura lőtéren. A Reuters hírügynökség által is megerősített teszt demonstrálta a Jarsz rendszer megbízhatóságát és pontosságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.