Irán megtámadta Izraelt, óvóhelyeken az emberek + videó

Néhány órával később elmúlt a veszély, Irán magára vállalta a támadást.

2024. 10. 01. 19:42
Irán ballisztikus rakétákkal támadta meg Izraelt
Irán ballisztikus rakétákkal támadta meg Izraelt Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán ballisztikus rakéták sorozatát lőtte ki Izrael ellen kedden, megtorlásul a vele szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért – közölte az izraeli hadsereg. Légiriadó-szirénák és robbanások hangját lehetett hallani Jeruzsálemben és a Jordán-folyó völgye felett, miután az izraeli hatóságok felszólították a lakosságot, hogy az emberek húzódjanak biztonságba az óvóhelyeken.

A Reuters hírügynökség újságírói a szomszédos Jordánia egén elfogott és megsemmisített rakétákról számoltak be. Izrael, Irak és Jordánia is a történtek miatt haladéktalanul felfüggesztette a légi közlekedést légterében. 

Az izraeli katonai rádió közlése szerint csaknem kétszáz rakétát lőtt ki Irán Izrael ellen. Az iráni Forradalmi Gárda az állami televízióban közölte, hogy több tucat rakétát indítottak Izrael felé megtorlásul Abbász Nilforusán, az iráni Forradalmi Gárda helyettes parancsnoka, Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető és Iszmail Haníje Hamász-vezető meggyilkolása miatt. Az Iszlám Köztársaság elitalakulata egyben figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael válaszcsapásra szánja el magát, Teherán viszontválasza még pusztítóbb lesz. Joe Biden amerikai elnök az X-en közölte, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Izraelnek, hogy megvédje magát az iráni rakétacsapásokkal szemben.

Nem sokkal később az IDF már azt közölte, hogy véget értek a támadások, sérültekről és halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, kedd délután többször megszólaltak a Tel-Avivtól északra fekvő Saron-vidéken a légvédelmi szirénák.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője számos libanoni területről indított lövedékről számolt be, melyek egy része nyílt, lakatlan területen becsapódott. Hagari azt is bejelentette, hogy Iránból széles körű támadásra számítanak.

Komolyan követjük a fenyegetést. Ismétlem: a védelem nem hermetikus. Az irányelvek betartása életeket menthet

– mondta Hagari. Az új polgári védelmi szabályok szerint nyílt területen csak harminc, zárt térben pedig háromszáz ember gyülekezhet, és csak ott dolgozhatnak, ahol a munkahely közelében óvóhely található.

Borítókép: Irán ballisztikus rakétákkal támadta meg Izraelt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.