Ismét áram nélkül maradt Kuba

Vasárnap ismét összeomlott a kubai elektromos hálózat, 48 órán belül ez volt a negyedik ilyen jellegű hiba a karibi országban, amely már így is súlyos élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánytól szenved.

Forrás: Reuters2024. 10. 21. 13:53
Korábban az Ian hurrikán egész Kubát sötétségbe borította, miután lerombolta a sziget elektromos hálózatát
Korábban az Ian hurrikán egész Kubát sötétségbe borította, miután lerombolta a sziget elektromos hálózatát Fotó: Adalberto Roque Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetek óta tartó áramkimaradások után az áramszünet kisebb tiltakozásokat váltott ki a karibi szigeten, ahol egy trópusi vihar is akadályozta az áramszolgáltatás helyreállítására tett erőfeszítéseket, jelentette a Reuters. Kuba nemzeti elektromos hálózata péntek dél körül omlott össze először, miután a sziget legnagyobb erőműve leállt, ami káoszt okozott és mintegy 10 millió ember maradt sötétben. A hálózat azóta még háromszor omlott össze, ami jól mutatja ország infrastruktúrájának bizonytalan állapotát.

Miguel Diaz-Canel kubai elnök vasárnap este az állami televízióban arra biztatta a kubaiakat, hogy fegyelmezetten és udvariasan adjanak hangot a kialakult helyzet miatti sérelmeiknek.

„Nem fogjuk elfogadni, és nem is engedjük a vandalizmust, és még kevésbé, hogy megzavarják népünk nyugalmát” – mondta Diaz-Canel.

Miguel Diaz-Canel kubai elnök
Miguel Diaz-Canel kubai elnök (Fotó: NurPhoto/AFP/Jose Luis Torales)

A főváros, Havanna vasárnap este teljesen elsötétült. Csak elszórtan világítottak a generátorokról működő üzletek és otthonok. A kétmilliós város sötétségbe és csendbe borult. A város különböző pontjain erős rendőri jelenlét volt tapasztalható.

Az élelmiszer-, víz- és áramhiány miatt feldühödött tüntetők szemétkupacokkal torlaszolták el az utakat a város szélén fekvő szegénynegyedben, mielőtt a biztonsági erők feloszlatták őket.

Vicente de la O Levy energiaügyi és bányászati miniszter vasárnap azt mondta, elismeri a hibát, de a kubaiak többsége megérti és támogatja a kormány erőfeszítéseit az áramszolgáltatás helyreállítására. „A kubai kultúra része az együttműködés” – mondta O Levy vasárnap újságíróknak.

A korábbi áramszolgáltatási hibák helyreállítását az Oscar trópusi vihar is hátráltatta, amely vasárnap érte el a karibi szigetet, erős széllel és viharokkal az ország keleti részein.

A kormány a hurrikánra és a fennálló energiaválságra hivatkozva szerdáig törölte az iskolai tanítást és hétfőn csak a kiemelt fontosságú területen dolgozóknak kellett munkába állniuk.

Borítókép: Korábban az Ian hurrikán egész Kubát sötétségbe borította, miután lerombolta a sziget elektromos hálózatát (Fotó: AFP/Adalberto Roque)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.