Korrupció miatt lemondott Ukrajna legfőbb ügyésze

Ukrajna legfőbb ügyésze, Andrij Kosztin bejelentette lemondását egy sorozási botrány miatt. Ennek alapja, hogy több tucat hivatalnokot azzal vádolnak, hogy pozíciójukat kihasználva szereztek rokkantsági státust, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot.

2024. 10. 22. 22:01
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy hátterében Yuriy Butusov újságíró oknyomozó riportja áll, amely szerint a Hmelnickii Megyei Ügyészség szinte összes ügyésze másodfokú rokkantsági státust szerzett a társadalombiztosítási orvosi szakértői bizottság főorvosa, Tetiana Krupa döntésére hivatkozva, aki maga is gyanúba keveredett. E vádak fényében belső vizsgálatot rendeltek el, és az érintett vezető, Olekszij Oliynyik azonnali hatállyal távozott pozíciójából.

Ezek az események a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésének középpontjában álltak, ahol Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Kosztint politikai felelősség terheli az ügyészségen belüli korrupcióért. 

Kosztin nem sokkal később bejelentette lemondását, kifejezve egyetértését az elnökkel abban, hogy a helyzet személyes politikai felelősségvállalást követel meg.

Kosztin, aki 2022 óta töltötte be a legfőbb ügyészi posztot, hangsúlyozta, hogy a helyzet nyilvánvalóan erkölcstelen, és egy teljes körű reform szükségességét hangsúlyozta, beleértve a jogszabályi és szervezeti változásokat.

Bár a lemondását egyértelműen a botrány váltotta ki, az világosan jelzi a korrupció elleni küzdelem sürgető szükségességét.

A botrány nemcsak a közvéleményt rendítette meg, hanem komoly politikai visszhangot is keltett, hiszen a korrupció és a visszaélések hosszú távon aláássák az igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalmat.

 

Borítókép: Volodomir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.