Rendkívüli sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor: össztűz vár rá Strasbourgban

Orbán Viktor szerdán bemutathatja Strasbourgban, az EP plenáris ülésén a magyar soros elnökség célkitűzéseit. A magyar miniszterelnök előtte rendkívüli tájékoztatót tart.

Forrás: VG2024. 10. 08. 11:06
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. október 4-én (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. október 4-én (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor szerdán Strasbourgban ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament képviselői előtt. Erről már korábban is írt a Magyar Nemzet. A kormányfő a közösségi oldalán is bejelentette: 

Irány Strasbourg!

A féléves magyar elnökség prioritásai a következők: 

a versenyképesség javítása, az európai biztonságpolitika újragondolása, a bővítés érdemalapú feltételteljesítés alapján történő végrehajtása, az illegális bevándorlás megakadályozása, az uniós kohéziós politika átdolgozása, a közös mezőgazdasági politika gazdaközpontú szemléletváltása, illetve a demográfiai kihívásokra való reagálás.

Orbán Viktor csapata már az ülés előtti napon, kedd délutánra összehívott egy sajtótájékoztatót, amellyel megágyazhatnak a magyar álláspontok szerdai ismertetésének, írta meg a Világgazdaság. Az eseményről lapunk is részletesen beszámol.

Az Európai Parlamentben a program bemutatását nagy valószínűséggel feszült vita követi majd. A magyar elnökség július elsejei indulása óta kemény bírálatok érték Magyarországot, főleg az indulással egy időben végrehajtott békemisszió miatt. Már a szeptemberi plenárist megelőzően Brüsszelben elkezdődött Orbán Viktor támadása a felszólalás kapcsán.

A szerdai napon, Orbán Viktor után az Európai Bizottság részéről nagy valószínűséggel az elnök, Ursula von der Leyen fog beszédet tartani. Majd a parlamenti frakciók vezetői szólalhatnak fel három–öt perc erejéig. Ezután más EP-képviselők is hozzászólhatnak a vitához, bizonyos időkeretet betartva. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy az olyan hivatásos magyargyűlölők, mint Daniel Freund zöldpárti baloldali német politikus vagy az Európai Néppárt legújabb üdvöskéje, Magyar Péter is szót kapjanak.

Az Európai Néppárt előre bejelentette, hogy szembe száll a magyar miniszterelnökkel.

A néppárt „konfrontálódást” ígért üzenetében az X közösségi oldalon. Ennek a csoportnak a tagja a Tisza Párt is, így Magyar Péter képviselő is. A politikus várhatóan felelősségre vonja a miniszterelnököt, hogy nem teljesíti az Európai Unió Bírósága ítéletét, ami miatt Magyarországnak napi egymillió eurós bírságot kell megfizetnie, írja a VG.

A brüsszeli laptól már-már szokatlan módon igen elismerő cikket írt a Politico is Orbán Viktor miniszterelnökről, szúrta ki a Mandiner. Mint a lap rámutat: Strasbourgban tartózkodik és határozott üzenetet küldött az európai politikai közösségnek: készen áll a vitára és szembenéz az őt érő kritikákkal. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. október 4-én (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.