Prüszköl Orbán Viktor georgiai útja miatt a Politico

Nem tetszik a baloldali Politico hírportálnak, hogy Orbán Viktor hivatali partnere meghívására Georgiába látogat, ahol a hétvégén tartottak parlamenti választásokat.

Forrás: Politico2024. 10. 28. 7:58
Orbán Viktor magyar miniszterelnök
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali brüsszeli médium szerint a magyar miniszterelnök találkozója georgiai hivatali partnerével, Irakli Kobakhidze kormányfővel „szakítás” az EU többi vezetőjével. 
Mint arról beszámoltunk, a kaukázusi országban a hétvégén választást tartottak, amely a kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt győzelmét hozta. 

A voksolás eredményét azonban többen, köztük az ország elnöke, Szalome Zurabisvili kétségbe vonják.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy az Európai Bizottsággal közösen kiadott közleményben azt írta a hétvégi georgiai választásokról, hogy a megfélemlítés és az eljárási szabálytalanságok mellett „egyenlőtlen versenyfeltételek, polarizált légkörben zajló, megosztó kampány, valamint a közelmúltbeli törvénymódosítások választási folyamatra gyakorolt hatásával kapcsolatos jelentős aggodalmak” övezték.

Orbán Viktor viszont a közösségi médiában gratulált Kobakhidzének a pártja győzelméhez. Mint írta, a georgiai emberek tudják, mi a legjobb az országuknak, és ma hallatták a hangjukat.

A magyar miniszterelnök vasárnap megerősített georgiai látogatása csak nemzeti minőségben történhet, a kormányfő nem beszélhet az EU nevében, annak ellenére, hogy hazánk tölti be az unió soros elnöki posztját – mondta a Politicónak egy név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata.

Zurabisvili elnök asszony eközben tüntetni hívta a georgiai polgárokat hétfőre, hogy tiltakozzanak a választás eredménye ellen, amelyet szerinte manipuláltak.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.