Somkuti Bálint: Regionális háború jöhet a Közel-Keleten

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán, de az, hogy a kialakult helyzet mennyire mérgesedhet el és torkollhat egy nagyobb regionális háborúba, az Izrael viszontválaszán múlik, mondta el lapunk megkeresésére Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

2024. 10. 02. 8:26
Iráni rakéták Tel-Aviv fölött 2024. október 1-én
Iráni rakéták Tel-Aviv fölött 2024. október 1-én Fotó: Nir Keidar Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éjjeli izraeli égbolton szálló rakéták látványa a legegyértelműbb jele annak, hogy a közel-keleti konfliktus eszkalálódott. Kevesebb, mint hat hónapon belül ez a második iráni légitámadás Izrael ellen, de legutóbb több nappal korábban történt bejelentés és sokkal lassabb drónokkal és cirkálórakétákkal történt, amelynek fő célpontja egy katonai bázis volt a néptelen Negev sivatagban. 

Irán ENSZ-nagykövete az Egyesült Nemzetek Szervezete székházának közgyűlési termében
Irán ENSZ-nagykövete az Egyesült Nemzetek Szervezete székházának közgyűlési termében (Fotó: NurPhoto/AFP/John Lamparski)

Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael „agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszontválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció, írtuk korábban.

A mostani támadás az áprilisi támadásnál nagyobb volt. Több eszközt vetettek be és sokkal fejlettebb eszközökkel támadt Irán

 – mondta Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

Somkuti Bálint (Forrás: Facebook/Somkuti Bálint)

A ballisztikus rakétákkal végrehajtott csapásokat sokkal nehezebb kivédeni, mint egy cirkálórakétát vagy egy drónt, folytatta a szakértő. Az, hogy itt csaknem kétszáz igaz, régebbi típusú ballisztikus rakétát használt Irán, egy lépés előre, de szerencsére csak egy kis lépés, tette hozzá.

A hírek szerint, izraeli beszámolók alapján minden rakétát elhárítottak, ami veszélyes területre zuhant volna, valójában egyik elhárítórendszer sem százszázalékos, így valószínűleg voltak becsapódások, de károkról nem érkeztek hírek. 

Alapvetően attól függ a konfliktus további kifejlete, hogy Izrael mit és hogyan reagál. A korábbi iráni támadásra visszafogottan precíziós csapást mért egy rendkívül védettnek gondolt repülőtérre, most ha fájdalmasabb, erőteljesebb válaszcsapást mérnek Iránra, akkor arra egy hasonló és sokkal erősebb iráni válasz is érkezhet, és az már mindenképpen eszkaláció, amely egy nagyobb, regionális háborúhoz vezethet.

– Ez az, amit nem lehet előre megmondani, összegezte a biztonságpolitikai szakértő.

Borítókép: Iráni rakéták Tel-Aviv fölött 2024. október 1-jén (Fotó: Anadolu/AFP/Nir Keidar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.