Ötvenmilliárd forinttal segíti az idősellátást a kormány

A bentlakásos és a nappali intézményekben több mint húszezer demens beteget látnak el.

Forrás: MTI2024. 10. 02. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idősekről való gondoskodás, a generációk közötti együttműködés támogatása a magyar családpolitika kiemelt része – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az Egymást értő szakemberek című nemzetközi, demenciával foglalkozó konferencián. Koncz Zsófia úgy fogalmazott, hogy az időseket számos családpolitikai intézkedéssel segíti a kormány. A folyamatos megbecsülést fejezi ki a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítása – emelte ki. Hozzátette, hogy a rezsivédelem is segíti a családokat és az időseket is. 

A világon egyedülálló a Gondosóra program, amelybe már 650 ezer, 65 év feletti idős ember kapcsolódott be

 – hangsúlyozta Koncz Zsófia. 

Azt mondta, a program is lehetőséget teremt a generációk együttműködésére. Sikeres, időseket és családokat segítő programnak nevezte a Nők negyven programot, amelyet 2011 óta több mint négyszázezren vettek igénybe. A KIM számos területen segíti a testi, lelki, szellemi aktivitás megőrzését, az egyik legsikeresebb kezdeményezés ezek közül a gyaloglóklubok országos hálózata – mondta az államtitkár. Ismertetése szerint már több mint ötszáz ilyen klub működik az országban. Szólt arról is, hogy a minisztérium az Idősbarát Önkormányzat díjak odaítélésénél külön elismeri azokat a településeket, amelyek a demenciára is figyelmet fordítanak. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy bentlakásos és a nappali intézményekben több mint húszezer demens beteget látnak el, az intézményeknek nagyságrendileg ötvenmilliárd forint költségvetési támogatást biztosít a kormány.

Elmondta, hogy hat telephelyen már úgynevezett szakápolási központok is működnek, ahol szociális és egészségügyi gondoskodást is biztosítanak az idős, demens ellátottaknak. 

A kettő összekapcsolása magasabb színvonalú ellátást jelent – tette hozzá.  

A konferencián a tapasztalatcsere, a tudásmegosztás és a képzés fontosságát emelte ki. Jean Georges, az Alzheimer Europe szervezet ügyvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy nemzetközi felmérések alapján átlagosan két év telik el a panaszok észlelésétől a diagnózisig. Mint mondta, ennek oka, hogy a családok, de sokszor a háziorvosok sem rendelkeznek megfelelő információval, az elsődleges tüneteket sokszor a normál öregedés jeleként értelmezik – írták.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Gondosóra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.