Megvan a legújabb magyarellenes jelentéstevő

Megint egy zöldpárti politikus lett az új Magyarország-felelős jelentéstevő az EP-ben.

Forrás: Szabad Európa2024. 10. 02. 12:24
Tineke Strik
Tineke Strik Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tineke Strik holland zöldpárti képviselő lett az Európai Parlament új állandó magyar jelentéstevője a következő öt évre. A politikus úgy látja, Magyarországon egyre szűkül a független szereplők mozgástere, „a félelem gyökeret vert a magyar társadalomban”. A Szabad Európának a holland zöldpárti politikus úgy nyilatkozott, szerinte egy év múlva tudja letenni az új jelentést. 

Tineke Strik bízik benne, hogy az Európai Parlamentben továbbra is meglesz az a többség, amely az előző időszakhoz hasonlóan erős nyomás alá helyezheti a két másik intézményt, azaz az Európai Bizottságot és az Európai Unió Bíróságát, hogy továbbra is napirenden tartsák Magyarország ügyét. 

Azonban azt is hozzátette, hogy az EPP-n belül beszélgetések folynak a kapcsolatok normalizálásáról a magyar kormánnyal.

A politikus három jelentéstevőt követ ebben a funkcióban. Az első raportőr a portugál zöldpárti Rui Taveres volt, aki 2012-ben nyújtotta be súlyos kritikákkal és rágalmakkal teli jelentését (Tavares-riport). Utána jött Judith Sargentini holland zöldpárti politikus, az ő jelentése 2018-ban készült el (Sargentini-riport). A Sargentini-jelentés tele van olyan kifogásokkal, amelyekkel kapcsolatban az EU-nak nincsen hatásköre. Például kifogásolta Magyarország alkotmányát, a jelentés szerint elavult és konzervatív meggyőződésen alapul a család fogalmának meghatározása. A Sargentini-jelentés kitér arra is, hogy a nők jogai és egyenjogúsága a közös európai alapértékek kulcsfontosságú részét képezik (amit egyébként országunk is vall), és úgymond sajnálatosnak tartja Magyarország ezektől való folyamatos távolodását és ebből eredő elszigetelődését.

 Végül Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus készített hazánkról jelentést elődei szellemében 2022-ben (Delbos-Corfield-riport). A Delbos-Corflield-jelentés többek közt kifogásolja az „újraközpontosítást”, a választókerületek átalakítását és a győzteskompenzáció bevezetését, az alkotmány 10. módosítását, az Európai Ügyészségből való kimaradást, továbbá a KESMA létét. 

A három jelentésben az a közös, hogy olyasmibe is megpróbálnak beleszólni, ami tagállami hatáskör, sőt a társadalom állapotát kifogásolják és felülről való társadalomátalakításra szólítanak fel.

Pedig a szubszidiaritás EU által is nagyra tartott alapelve alapján számos ilyen kérdésben az EP és jelentéstevői egyszerűen nem illetékesek.

Borítókép: Tineke Strik (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.