Döbbenetes változás a bűncselekmények számában Magyarországon

A 2010-es kormányalakítás idején 447 ezer bűncselekmény elkövetését regisztrálták Magyarországon a hatóságok, ez mostanára radikális mértékben, 178 ezerre csökkent.

2024. 10. 02. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európában tapasztalható folyamatokkal ellentétben Magyarországon 2010 óta kevesebb mint a felére csökkent az elkövetett bűncselekmények száma – mondta szerdán Budapesten Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács tíz évvel ezelőtti létrehozása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence szerint hatékonyabb lett a bűnüldöző szervek munkája, ezzel több ezerrel nőtt az elítéltek száma Fotó: Soós Lajos

A 2010-es kormányalakítás idején 447 ezer bűncselekmény elkövetését regisztrálták Magyarországon a hatóságok, ez mostanára radikális mértékben, 178 ezerre csökkent, ami kevesebb, mint a fele a korábbi adatoknak – hangsúlyozta Rétvári Bence. Hazánkban ebben az esetben az európai trendekkel ellentétes folyamatok tapasztalhatók, mivel kontinensünk nagyobb részén az illegális migráció miatt emelkedik a bűnesetek száma – hangsúlyozta. A rendvédelemre fordított forrásokat 449 milliárdról 1309 milliárd forintra emelte a kormány, emellett az újabb jogszabályokkal szigorodott a büntetőpolitika, például hatályba lépett a három csapás törvény, amely a visszaeső elkövetőket szankcionálja. 

 

Hatékonyabb munka

Hatékonyabb lett a bűnüldöző szervek munkája, ezzel több ezerrel nőtt az elítéltek száma – sorolta. Az államtitkár fontos eredményként említette meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) tíz évvel ezelőtti létrehozását, amelynek egyik célja az volt, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá, illetve csökkentsék az elkövetők visszaesésének kockázatát. A tanács nemcsak országos, hanem vármegyei szinten is koordinálja ezt a munkát – részletezte. 

Ennek érdekében egyebek mellett iskolai programokat hoztak létre, ezeken több mint 23 ezren vettek már részt.

A képzésekbe bevonták a rendőrök mellett a pedagógusokat, és a tanulók mellett azok szüleit is. Az utóbbi években a rendőrségnek nagyon fontos szövetségese volt az NBT az online csalások elleni küzdelemben – emelte ki. Rétvári Bence hangsúlyozta: az elkövetők már a legkorszerűbb technológiákat, például a mesterséges intelligenciát is alkalmazzák, ezért kiemelten fontos, hogy a bűnüldöző szervek az NBT-vel együttműködve igyekezzenek visszaszorítani a csalásokat. A sajtótájékoztatón Hatala József, az NBT elnöke fontos eredményként említette, hogy a kormány munkájának köszönhetően sikerült elfogadni egy tíz esztendőre szóló bűnmegelőzési stratégiát, ezzel lehetőség nyílt arra is, hogy csökkenteni lehessen az alkalmakat a bűncselekmények elkövetésére. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.