Megint legyőztük a világot, Magyarország sportteljesítménye fejlődött a legjobban az olimpiákon

Egy új tanulmány feltárta, mely országok érték el a legtöbb előrelépést a szakértők által kielemzett négy sportágban, összehasonlítva azt a teljesítményt, amikor először szerepeltek benne az újkori olimpián a párizsi nyári játékokon elért eredményekkel. Nos, a felmérés alapján a magyarok végeztek a képzeletbeli dobogó tetején, ugyanis sportolóink teljesítménye 26 százalékos javulást mutat, ugyanis a 100 méteres gyorsúszásban harmadával csökkent az úszóink által elért átlagidő az 1896-os athéni olimpián elért időhöz képest. Nagy meglepetésre az Egyesült Államok nem került be a legjobb tíz ország közé.

2024. 10. 02. 14:05
Olimpia
Egytanulmány szerint az olimpiák történetében Magyarország sportteljesítménye fejlődött a legtöbbet Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Magyarország tényleg sportnagyhatalom, ugyanis egy teljesen friss kutatás szerint hazánk fejlődött sportteljesítmény tekintetében a legnagyobb mértékben az athéni 1896-os, első újkori olimpiától az augusztusban zárult párizsi nyári ötkarikás játékok lezártáig. Ahogy a francia fővárosban kialudt az olimpiai láng, a SportsShoes.com megrendelt egy tanulmányt Damian Bailey, a Dél-Wales-i Egyetem fiziológia és biokémia professzora irányította tudóscsoporttól, hogy megtudja, melyik ország érte el a legnagyobb fejlődést olimpiai történetében. A több mint 100 év adatait elemezve a kutatók négy olyan sportágat választottak ki – 100 méteres síkfutás, 100 méteres gyorsúszás, az egypárevezősök illetve a csapatüldözéses kerékpár versenyek – a vizsgálatuk tárgyának, amelyek a szabályok, a pontozási vagy értékelési rendszereik miatt a legjobban megmutatják a fejlődés mértékét. A végeredményt az alapján kapták meg, hogy a 2024-es párizsi olimpián az egyes országok legjobb eredményét ezekben a sportágakban összehasonlították az olimpiai debütálásuk legjobb teljesítményével.

Mindössze ennyin múlt, hogy 1948 után Németh Nándor újra olimpiai érmet nyerjen 100 méteres gyorsúszásban (Fotó: Csudai Sándor)

Számunkra nagyon örömteli lett az összehasonlítások végeredménye, ugyanis kiderült, hogy Magyarország az az ország, amely a legnagyobb előrelépést tette meg sportteljesítménye terén az olimpiák történetében, ugyanis 26 százalékot mutatott az elemzett sportágakat tekintve. A 2024-es párizsi olimpián a magyar úszók egyharmaddal gyorsabban úsztak átlagban 100 méteres gyorsúszásban, mint az 1896-os olimpiai debütálás alkalmával, hiszen az athéni olimpián elért 82,2-es időeredményről 52,52 másodpercre javították az eredményüket, ráadásul a klasszikus táv olimpiai fináléjában Németh Nándor – aki egy századdal maradt le a dobogóról – 47.50 alatt teljesítette a távot. Pedig a 100 méteres gyorsúszás régóta nem magyar felségterület. A versenyszám legelső olimpiai bajnoka 1896-ban Hajós Alfréd volt, 1936-ban Csík Ferenc is megnyerte a számot, ám a legutóbbi érmünket még 1948-ban Kádas Géza szerezte, aki Londonban harmadik lett a 100 gyors döntőjében.

Magyarországot követve a második legtöbbet fejlődő nemzet Svédország lett 23,4 százalékos összesített javulással. Ez elsősorban szintén egy úszónak, Sarah Sjöströmnek köszönhetik a skandinávok, aki Párizsban 52,16 másodperccel lett aranyérmes a 100 méteres gyorsúszásban, ami 50 százalékkal volt gyorsabb, mint az ország 1912-es 104 másodperces debütáló ideje. Sjöström által elért idő jelentette a legnagyobb előrelépést a a felmérés eredményeit tekintve. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Franciaország került a 23,1 százalékos teljesítménynövekedésükkel. 

A 10 legtöbbet fejlődő nemzet rangsora a tanulmány alapján Fotó: SPORTSSHOES.COM

 

A kutatás eredményei alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a legnagyobb meglepetés az, hogy az Egyesült Államok nem szerepel a legjobb 10 legjobban fejlődő nemzet között. Holott Noah Lyles 9,79 mp-es teljesítménye a 2024-es párizsi olimpiai játékok 100 méteres döntőjében 18 százalékos javulást jelent ahhoz az időeredményhez képest, amit az amerikai sprinterek elértek az 1896-os athéni olimpián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.