Németh Nándor hajszállal maradt le a királyszám dobogójáról

Németh Nándor egymás után második olimpiáján is döntőt úszott a királyszámban. A magyar úszó a tokiói nyolcadik hely után Párizsban negyedik lett, egyetlen századdal lemaradva a dobogóról. A kínai Pan Csan-le világcsúccsal győzött. Kós Hubert legjobb idővel jutott a 200 hát döntőjébe, Telegdy Ádám és Telegdy-Kapás Boglárka kiesett.

2024. 07. 31. 22:47
20240730-CSS_1294Úszás verseny a párizsi La Defense Arénában.
2024.07.30 Párizs, Franciaország
Fotó: Csudai Sándor

A képen: Németh Nándor
Németh Nándor Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úszás királyszámának tekinthető 100 gyors hosszú évtizedek óta nem számít a magyarok vadászterületének az olimpiákon, noha a legelső olimpiai bajnoka 1896-ban Hajós Alfréd volt a versenyszámnak. 1936-ban Csík Ferenc is megnyerte a számot, a legutóbbi érmünket pedig 1948-ban Kádas Géza szerezte, aki Londonban harmadik lett a 100 gyors döntőjében. Németh Nándor idei vb-bronzérmesként megpróbálta megszakítani a hosszú sorozatot Párizsban, ahol a harmadik legjobb idővel jutott be az olimpiai fináléba. 

Kós Hubert Párizs olimpia 2024 úszás magyar csapat
Kós Hubert a legjobb idővel jutott a 200 hát döntőjébe (Fotó: Csudai Sándor)

Németh Nándor már három éve, Tokióban is döntőt úszott 100 gyorson, akkor nyolcadikként ért célba. Azzal egy másik sorozatot már megszakított, 1964 (Dobay Gyula) óta az magyar csapat első döntőse volt a királyszámban.

A mezőny most is nagyon sűrű volt, a világcsúcstartó kínai Pan Csan-le és a korábbi rekorder, a román David Popovici is ott volt a mezőnyben.

A kínai azonnal a mezőny élére állt, és senki nem is tudta utolérni. Pan négy tizedet vert saját világcsúcsára, a teljes mezőnyre pedig több mint egy másodpercet, 46,40 másodperc az új rekord A második ötvenen volt, hogy Németh Nándor állt mögötte a második helyen, de végül az ausztrál Kyle Chalmers és Popovici lehajrázta.

Chalmers kettő, Popovici egy századdal előzte meg a negyedikként (47,50) zárt magyar úszót.

Kós Hubert legjobb idővel döntős az olimpián

Németh Nándor és Milák Kristóf magyar ezüsttel véget ért döntője mellett három úszónk középdöntőben volt érdekelt a szerda esti programban.

Kós Hubert, a 200 hát tavalyi világbajnoka volt az egyetlen, aki 1:56-on belüli időt úszott a szám középdöntőiben, így a négyes pályán úszhat majd a csütörtöki fináléban. Ugyanebben a számban Telegdy Ádám 1:57,58-as idővel a tizenharmadik lett, azaz nem jutott döntőbe.

Szintén nem jutott be fináléba Telegdy-Kapás Boglárka, aki utolsó egyéni olimpiai versenyét a tizennegyedik helyen zárta, miután 2:09,32-t úszott a 200 pillangó középdöntőjében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.