December 5-én készítették el az utolsó aranyba csomagolt, eredeti osztrák Mozart-golyót. A 17,1 grammos, gömb alakú, pisztáciás–marcipános–nugátos salzburgi csokoládé már a múlté. A grödigi gyár, ahol a Salzburg Schokolade cég többek között az oly sokak által kedvelt Mozart-golyót gyártotta, végleg bezárt.
Nem tudni, mi lesz az osztrák hagyomány eme darabjával. A Mondelez nagyvállalat, amely a termék összes jogát birtokolja, fukarul bánik az információkkal. Két évvel ezelőtt 160 alkalmazott dolgozott itt, jelenleg 40-en vannak, amíg az utolsó megmaradt dolgozók december 31-én el nem hagyják a telephelyet.
Háromféle Mozart-csoki maradt meg
Három, az osztrák piacra szánt termék maradt a gyártás végéig: a Mozartkugeln, a Mozarttaler és a Milketten. Korábban évente akár 12 ezer tonna édességet is gyártottak a Mondelez számára, de legutóbb már csak évi egy tonnát érte meg.
Emlékezetes, júniusban, a korábbi viharos évek után jelentették be a telephely és a vállalat végleges felszámolását. Hivatalosan senki sem tudja, hogy mi lesz a legendás salzburgi csokival. Az biztos, hogy a termelés megszűnik Ausztriában. A pletykák szerint a lehetséges új gyártási helyszínek Lengyelországban vagy Csehországban lehetnek.
A Mozart-golyó története a XIX. század közepére nyúlik vissza. A klasszikus Mozart-golyó egy diós vagy mandulás marcipánrétegből, illetve egy édes, likőrrel ízesített nugátból készült középből áll, amelyet általában étcsokoládéval vonnak be. Az édességet gyártók korábban azt mondták, minden falat Mozart életének és munkásságának egy kis részletét rejti.