Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 30., szerda, Jeromos napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBLehet, hogy tényleg beteg Kuncze!
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/8481666-8481666/

Ismét neves aktivistákat tartóztattak le Hongkongban

A vád alapja az, hogy „szándékosan részt vettek engedély nélküli gyülekezéseken”
Vádat emeltek a demokráciapárti mozgalom 25 tagja ellen csütörtökön Hongkongban amiatt, hogy részt vettek a pekingi Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulója alkalmából június elején engedély nélkül rendezett tüntetésen. A megmozdulást a hatóságok hivatalosan a koronavírus-járványra hivatkozva tiltották be.

A demokráciapárti mozgalom több neves tagja ellen vádat emeltek csütörtökön Hongkongban. Köztük van Joshua Wong, a 2014-es esernyős forradalom egyik vezéralakja, és Jimmy Lai hongkongi médiamogul. A vádalap az, hogy „szándékosan részt vettek engedély nélküli gyülekezéseken”. Li Csuk-jant, a Hongkongi Szövetség a Kínai Hazafias Demokratikus Mozgalmak Támogatására nevű civilszervezet elnökét a júniusi megmozdulás szervezőjeként vonják büntetőjogi felelősségre. Ez a szervezet 1990 óta szervezi a megemlékezéseket a Tienanmen téri eseményekről. A közel hétszázezres követőtáborral rendelkező Joshua Wong a Twitter-mikroblogon azt írta:

A kormány ismét büntetőeljárást indított ellenem a Tienanmen téri mészárlásra való megemlékezés miatt. A vád az, hogy tudatosan részt vettem egy nem engedélyezett gyűlésen.

Harminc év óta először nem adott engedélyt a hongkongi rendőrség a gyertyás virrasztás megtartására, amelyet a pekingi Tienanmen téri tüntetés vérbe fojtásának évfordulója alkalmából rendeznek minden évben. A hatóságok a koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és gyülekezési szabályokra hivatkoztak, amelyek értelmében legfeljebb nyolcan gyülekezhetnek közterületen. Csuk-jan a tiltó döntés után felszólította az embereket, hogy egyénileg gyújtsanak gyertyát, és emlékezzenek meg néma csenddel az 1989 nyarán történtekről.

A hatóságok tiltása ellenére ezrek gyűltek össze június 4-én az évfordulón Hongkongban, több városrészben is gyertyagyújtással emlékeztek az elfojtott diáktüntetés halálos áldozataira. Helyszíni tudósítások akkor arról számoltak be, hogy többen elkezdték lebontani a park köré vont korlátokat, majd egy nagyobb csoport behatolt a területre, ahol gyertyával a kézben, védőmaszkot viselve különböző szlogeneket skandáltak Hongkong felszabadításáról. A rendőrök paprikaspray-vel oszlatták fel a demonstrálókat a Mongkok negyedben, ahol több százan vonultak utcára, és egyesek úttorlaszokat állítottak fel. Többeket őrizetbe vettek.

Legtöbben a járványt csak ürügynek tartották a betiltására, a közvélekedés szerint egyértelműen politikai okok állnak a háttérben. 1989 tavaszán diákok kezdeményezésére hatalmas tömeg vert tábort a pekingi Tienanmen téren. A megmozdulások csúcspontján több mint egymillió ember gyűlt össze. A kommunista vezetés június elején rendkívüli állapotot hirdetett, és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverése során sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, mert a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet. A becslések több száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Gyurcsányék

Csődöt mondott Mohácson a szivárványkoalíció
A Duna-parti városban elbuktak, Karcagon el sem indultak a balliberálisok a polgármester-választáson.

Gánton is

A Fidesz Mohácsa
Vasárnap Gánton is a kormánypárti jelölt győzött, pedig ott is volt ám minden „orbánbányázás”.

Kiemelt

Rebrov nem tudja, hogy melyik meccset nézte a Molde edzője
A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a Fradi edzője a Moldét irányító kollégája mondatára is reagált.

Poszt-trauma

Fluor Tomi és a nácik
A G…cigránát szerzője elmondja véleményét a mesékről.

Poszt-trauma

Már megint minket oktatnának
Jourová asszony vagy szándékosan hazudik, vagy fogalma sincs a magyar sajtó viszonyokról.

Poszt-trauma

Bakot lőtt az ellenzék: Orbánnak megint igaza lett
Ismét ők húzták a rövidebbet.

Poszt-trauma

Igazságot Magyarországnak!
Az igazságtalanság felszámolását Karácsony pártjánál kellene kezdeni.

Aktuális

„A sorsoláson még nem gondolkoztunk, de jöhetne valamelyik nagy csapat”
Dibusz Dénes stoplija mentette meg a góltól a Ferencvárost a Molde elleni meccs hajrájában.

Fricz Tamás blogja

Az erkölcsi hazaárulás harmadik Momentuma
A nemzeti érdek létezik, de ezt nem értik vagy nem akarják érteni a Momentum fiataljai. Ez tragikus.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!