A szocializmus rémképét idézik az amerikai utcákon formálódó radikális nézetek

Osztályharcra való felhívás, lázadások, politikailag helyes nyelvhasználat – a szocialista országokból az Egyesült Államokba menekült bevándorlók az elmúlt hónapokban – elmondásuk szerint – olyan megnyilvánulásokat tapasztalnak, amelyek régi hazájuk kommunista propagandáját idézik.

Mártonffy Attila
2020. 09. 16. 16:26
Demonstration against racial inequality and police violence at Black Lives Matter Plaza, in Washington
People shout as they protest against racial inequality and police violence at Black Lives Matter Plaza, during Fourth of July holiday, in Washington, U.S., July 4, 2020. REUTERS/Leah Millis - RC2KMH9KVHHB Fotó: Leah Millis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 25-i republikánus nemzeti konvenció egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor egy kubai születésű, azóta milliomossá vált bevándorló beszédében a burjánzó szocializmus veszélyeire figyelmeztette az amerikaiakat. Maximo Alvarez évtizedek óta él az Egyesült Államokban, és

a közelmúlt szélsőbalos politikai megnyilvánulásai alapján kísérteties hasonlóságot fedezett fel régi hazája szocialista rendszere és az USA-ban formálódó radikális nézetek között.

A floridai üzletember nincs egyedül véleményével azok között, akik szocialista országból menekültek el. A közösségi médiában, de a Fox News hírtelevízióban is elhangzott interjúk szerint az Egyesült Államokban letelepedett bevándorlók ugyanolyan megnyilvánulásokat – osztályharcra való felhívás, lázadások, politikailag helyes nyelvhasználat – tapasztalnak, amelyek régi hazájuk kommunista propagandáját idézik.

– Amerikának nem kellene megismételnie a történelmet

– szól üzenetük.

Elizabeth Rogliani venezuelai menekült Hugo Chávez szocialista elnök egyik kedvenc jelszavával – a gazdagok a nép ellenségei – von párhuzamot a jelen amerikai baloldali mozgalmak milliomosokat támadó lózungjai között. Chávez szocialista eszméinek – szeretet, egyenlőség, valódi demokrácia, béke és szolidaritás – alkalmazásának hatására az olajbevételekben dúskáló országából úgyszólván koldustanya lett. Mindezt csak tetézte az árellenőrzés és az államosítás nyomán összeomló gazdaság.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor az általános kultúra változása hozhat romlást – példa erre a szobordöntögetés: Venezuelában 2004-ben távolították el Kolumbusz szobrát.

Továbbá a vélt és valós sérelmek is a radikalizálódás felé lökik az embereket, s ezt Chávez is kihasználta a dühös tömegek mozgatására.

Maximo Alvarez szerint Joe Biden is részben a gazdagok megsarcolására alapozza elnökválasztási kampányát, s több ezermilliárd dollár új adó kivetéséről beszél. Főként azokat akarja megszorongatni és „méltányos hozzájárulás” fizetésére kötelezni, akik évi 400 ezer dollárnál többet keresnek – a másik célpont pedig a nagyvállalati szféra.

Az idősebb kínai bevándorlókat pedig egyenesen Mao Ce-tung kulturális forradalmára emlékezteti a mai amerikai utcakép.

Ott is, emitt is, régi jó marxista módszer szerint a felheccelt tömeg tör-zúz, rabol, mondván, hogy megérdemlik a zsákmányt, hiszen magasztos eszméért küzdenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.