A Fidesz három elvárást támasztott

Már az Ursula von der Leyen jelöltségéről szóló szavazást megelőzően tudvalévő volt, hogy a Fidesz–KDNP támogatja a német politikust.

2019. 07. 17. 10:10
DEUTSCH Tamás
Strasbourg, 2019. július 16. Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az Ursula von der Leyen jelöltségéről szóló szavazást megelőzően tudvalévő volt, hogy a Fidesz–KDNP támogatja a német politikust, míg a magyar ellenzéket inkább megosztja a személye. A strasbourgi plenárison felszólalva Deutsch Tamás (képünkön), a Fidesz–KDNP delegációvezetője három elvárást támasztott Von der Le­yen felé.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Az Európai Bizottság elnöke ismerje el és támogassa az unió külső határait megvédő országok erőfeszítéseit – ismertette az elsőt a fideszes EP-képviselő, majd úgy folytatta: „A bizottság elnökétől azt várjuk, hogy a szerződések őreként tevékenykedő testület vezetőjeként mindent tegyen meg a nemzeti identitás és a tagállamok alkotmányos szuverenitásának maradéktalan tiszteletben tartása védelmében”. Deutsch Tamás harmadik elvárásként említette, hogy a regionális fejlesztési, illetve az agrártámogatási és -fejlesztési forrásokat a bizottság ne könyöradományként kezelje.

– Azt várjuk a bizottság következő elnökétől, hogy az unió következő, hétéves keretköltségvetése ne büntesse, hanem támogassa az unió átlagánál nagyobb ütemben fejlődő, gyorsabban felzárkózó, a szegénység visszaszorítása érdekében komoly erőfeszítéseket tevő közép-európai államokat, a V4-ket – tette hozzá.

Ellenzéki részről Cseh Katalin is hozzászólt a szavazást megelőző vitához. A Momentum EP-képviselője előbb populistának nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, majd az uniós értékközösség megőrzésére szólított fel.

– A status quo már rég nem elég. Tényleges változásokra van szükség – szögezte le Cseh a tisztújítás kapcsán. A jobbikos Gyöngyösi Márton a délelőtti felszólalók egyikeként elutasította Von der Leyen bizottsági elnökségét. Mint mondta, már a brit kilépés is jelezte, hogy az európai polgárok elégedetlenek a nem átlátható döntéshozatallal az Európai Unióban, azonban ezt a vezetők továbbra is figyelmen kívül hagyják. Bár a Demokratikus Koalíció politikusai nem kértek szót, a párt budapesti sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy megszavazzák Von der Leyent.

Mindezt arra hivatkozva tették, hogy az általuk indított online szavazáson a válaszadók többsége erre voksolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.