Alacsonyan Európa ingerküszöbe: ezúttal Hollandiában volt terrorriadó

A hollandia Utrechtben kedd este kiürítették a központi pályaudvart, mert ismeretlenek fenyegetőzni kezdtek. A közelmúlt merényletei miatt gyakorlatilag tűkön ülnek Európa terrorellenes egységei, bár az országok változó mértékben emeltek a fenyegetettség szintjén. Nagy-Britannia bekeményített, míg Belgiumban egyelőre csak az északi Flandria fújt riadót.

Magyar Nemzet
2020. 11. 04. 15:01
null
A londoni kormányzati épületek környékén is fokozták a készültséget Fotó: Leon Neil Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd este ki kellett üríteni a hollandiai Utrecht központi pályaudvarát, mert ismeretlenek fenyegetőzni kezdtek az épületben – adta hírül a NOS holland közszolgáltató. Értesüléseik szerint perceken belül hatalmas lett a rendőrségi készültség az állomáson, amelyet rögtön evakuáltak. A vasúti közlekedés a nagyváros környékén csak tegnap éjjel állt helyre.

A NOS „bizonytalan” helyzetről ír: Utrecht alpolgármestere annyit árult el a lapnak, hogy két embert őrizetbe vettek az állomáson. Azt nem erősítette meg, hogy pontosan kik és mivel fenyegették az utazóközönséget. A hatóságok fegyvereket és robbanóeszközt mindenesetre nem találtak az előállított személyeknél.

Rendőrök ürítik ki az utrechti pályaudvart 2020. november 3-án
Fotó: ANP

Kontinensszerte fokozott a készültség

A hétfő esti, Bécsben elkövetett terrortámadás óta alacsony az ingerküszöb Európában, több helyen megerősítették a rendőrségi készültséget. Lapunk is írt róla: az osztrák fővárosban iszlamista merénylet történt, a hatóságok jelenleg is keresik az Iszlám Állam osztrák–észak-macedón dzsihadistájának a tettestársait. Az osztrák belügyminiszter tegnap bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban megerősített biztonsági intézkedések mellett zajlik majd az élet a fővárosban.

Franciaországban körülbelül egy hete emelték a legmagasabb szintre a terrorkészültséget, miután egy iszlamista Nizzában három emberrel végzett. Ezt megelőzően Párizs egyik külvárosában – szintén iszlamista indíttatásból – egy tanárt végeztek ki. A két merénylet között – a mostani holland esethez hasonlóan – Lyon pályaudvarát kellett kiüríteni, mert egy muszlim asszony az „Allah Akbar!” kiáltást hallatta.

A londoni kormányzati épületek környékén is fokozták a készültséget
Fotó: Leon Neil / AFP

Nagy-Britanniában pedig tegnap jelentették be, hogy az elmúlt napok franciaországi és ausztriai merényletei nyomán emelték a terrorfenyegetettség szintjét: az új besorolás értelmében már nagyon valószínű egy újabb terrortámadás. A brit belügyminiszter szerint ugyanakkor elővigyázatossági intézkedésről van szó.

A szigetország terrorellenes egységeinek vezetője a londoni Financial Timesnak elmondta, hogy már szerdától látványosan több lesz az egyenruhás az utcákon. A britek is tartottak attól, hogy a járványhelyzet miatti korlátozó intézkedések keddi életbe lépésekor, vagy azt megelőzően történhet merénylet – írta a gazdasági lap, arra emlékeztetve: Nizzában és Bécsben is hasonló volt a terroristák ütemezése.

Emlékezetes, a briteknél az elmúlt években összesen két alkalommal, a 2017-es manchesteri merényletet és a Parson's Green nevű metrómegállónál történt, szintén 2017-es robbantást követően emelték ilyen magasra a fenyegetettség szintjét. Mindkét említett esetben iszlamista indíttatású terrorcselekmény történt.

A brüsszeli Zaventem repülőtér a 2016-os merénylet után
Fotó: Reuters

Az uniós intézmények zömének helyet adó Belgiumban nem növelték a terrorfenyegetettség szintjét – erről a Fenyegetésértékelési Elemző Testület tájékoztatott még kedden.

Az országban a négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán jelenleg kettes szint van érvényben, tehát fokozott rendőri és katonai éberség jellemző, de valószínűtlen egy merénylet elkövetése.

Míg a belga fővárosi régióban nem vezényeltek a szokásosnál több katonát az utcára, Flandria szívében, Antwerpenben megerősítették a gyémántnegyed és a zsidók által látogatott vallási helyek védelmét. A nemzetközi gyémántkereskedelem központja népes ortodox zsidó közösséggel rendelkezik.

A 2015-ös párizsi vérengzést követően, 2016 tavaszán Belgiumban is merényletsorozatot hajtottak végre az Iszlám Állam terroristái. Gyakorlatilag azóta jellemző, hogy a nagyvárosok forgalmas pontjait a katonaság védi. Brüsszelben ez a rendkívüli járványhelyzettel sem változott, jelenleg azonban nagyon kevesen vannak az utcákon, esténként kijárási tilalom is van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.