Antony Blinken: Felelősségre vonjuk Kínát!

A külügyminiszter szerint Trumpnak abban igaza volt, hogy határozottabb fellépésre van szükség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 06. 10:57
BIDEN, Joe; BLINKEN, Antony
Washington, 2021. január 27. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezik a tiszteletére tartott ünnepségre az amerikai külügyminisztérium washingtoni épületéhez 2021. január 27-én. Az amerikai törvényhozás felsõháza elõzõ nap jóváhagyta Blinken külügyminiszteri kinevezését. A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden amerikai elnök jelöltjének kinevezését. MTI/AP/Reuters pool/Carlos Barria Fotó: Carlos Barria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok határozottan ki fog állni az emberi jogok és a demokratikus értékek védelméért világszerte, így a kínai Hszincsiang tartományban, Tibetben és Hongkongban is – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jang Jie-csi kínai csúcsdiplomatával folytatott pénteki telefonbeszélgetésében.

Biden megtagadná Donald Trumptól a hírszerzési információkat

Joe Biden amerikai elnök az amerikai CBS csatornának adott péntek esti interjújában kijelentette: nem szeretné, ha elődje, Donald Trump a továbbiakban is kapna hírszerzési tájékoztatókat.

Tovább...

Blinken leszögezte: országa azon fog dolgozni szövetségeseivel együtt, hogy felelősségre vonják Kínát

az indiai–csendes-óceáni térség stabilitásának például a Tajvani-szorosban tapasztalható veszélyeztetése miatt. – Világosan megmondtam, hogy az Egyesült Államok meg fogja védeni nemzeti érdekeit, illetve küzdeni fog demokratikus értékeiért és felelősségre vonja Pekinget a nemzetközi rendszer szabályainak minden megsértése miatt – írta Blinken a Twitteren.

Az amerikai diplomácia vezetője végül felszólította Pekinget, hogy csatlakozzon a nemzetközi közösséghez és ítélje el a mianmari katonai puccsot. Antony Blinken már január 19-i szenátusi meghallgatásán is kemény álláspontot képviselt Kínával kapcsolatban, és közölte: Donald Trump előző amerikai elnök kormányzatának abban igaza volt, hogy határozottabb fellépésre van szükség.

Újraindított kapcsolatok

A transzatlanti kapcsolatok „újraindításának” szándékát jelentette be pénteki online megbeszélését követően az amerikai, a brit, a francia és a német külügyminiszter. A négy ország külügyminisztere utoljára csaknem három éve egyeztetett négyes körben. „A külügyminiszterek újra kívánják indítani a hagyományosan erős transzatlanti partnerséget, és együtt akarnak fellépni a jövő globális kihívásai ellen” – írták a virtuális ülés után kiadott nyilatkozatban. Brit tájékoztatás szerint napirenden volt egyebek mellett Irán, Kína, Oroszország, Mianmar, valamint a klímaváltozás és a koronavírus-világjárvány is. Ned Price amerikai külügyi szóvivő elmondta, a felek megerősítették a transzatlanti kapcsolatok központi szerepét a biztonsági, klímaügyi, gazdasági, egészségügyi és más kérdésekben. Joe Biden amerikai elnök csütörtökön leszögezte: Donald Trump elnökségének négy éve után „Amerika visszatért, a diplomácia visszatért”. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.