Átalakulhat a spanyol oktatási rendszer

Egy teljes papgenerációt vitt el a járvány Olaszországban; Madrid az orosz oltóanyagért küzd. A svéd jegybank kriptovalutát bocsátana ki; megszűnhet a memorizálásra épülő oktatás a spanyol iskolákban.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 06. 17:04
Spain's Prime Minister Pedro Sanchez holds his first cabinet meeting in Madrid
Spain's Education Minister Isabel Celaa arrives to attend the first cabinet meeting at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, January 14, 2020. REUTERS/Susana Vera - RC2LFE95QHFA Fotó: REUTERS Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy teljes papgeneráció belehalt a járványba Olaszországban

Az egészségügyi dolgozók és a polgári védelem mellett az olasz egyház is kivette a részét az élet- és lélekmentésből. Egy teljes papgenerációt ragadott magával a koronavírus-járvány – írták az Olasz Püspöki Konferencia körlevelében. Eszerint 269 felszentelt pap veszítette életét a Covid–19 betegségben. Komoly veszteség ez a már évek óta utánpótlással küszködő egyházmegyék számára. Az elhalálozások száma meghaladja az új hivatásokét.

Forrás: AGI.IT, Jánosi Dalma

Madrid megpróbálta beszerezni a Szputnyik V-t

A régió egészségügyi minisztere háromszor találkozott a közelmúltban az orosz vakcina képviselőivel, hogy egész Spanyolországra vonatkozóan megállapodást kössenek. A jobboldali vezetés alatt álló Madrid célja az volt, hogy még a központi kormány előtt feltérképezze a lehetőségeket. A lap információi szerint már háromszor találkoztak egymással a felek. Bár megállapodás nem született, Madrid úgy véli, hogy saját egészségügyi miniszterének kötelessége feltárni a nemzetközi tárgyalási lehetőségeket a kormány tétlensége miatt.

Forrás: ABC.ES, Tóth Brigitta

A svéd jegybank is beszállhat a kriptovalutázásba

A Riksbanken saját e-korona bevezetésén dolgozik, így Svédország lehet az első, ahol a jegybank kriptovalutát bocsát ki. Az elképzelés szerint az e-koronának nevezett fizetőeszköz a készpénz kiegészítőjeként szolgálna. A Riksbank úgy látja, hogy a készpénzes fizetés egyre inkább marginalizálódik, ezért kezdte vizsgálni egy esetleges digitális fizetőeszköz kibocsátásának és használatának lehetőségét. Egyelőre még nagyon sok kérdést vet fel az e-korona mindennapos lakossági használatának életképessége. A 2022 februárjáig tartó projekttel azt is vizsgálják, hogy a tömeges és biztonságos fizetések hogyan valósíthatók meg.

Források: Dagens Nyheter, Riksbank; Bugnyár Zoltán

Megszűnhet a memorizálásra épülő oktatás a spanyol iskolákban

Az oktatási miniszter, Isabel Celaá olyan tanterven dolgozik, amely lényegében felszabadítaná a diákokat a tananyag fejből történő felmondása alól. A kormány szerint nincs értelme annak, hogy a tanulók órákat görnyednek a tanulnivalók fölött csak azért, hogy számonkérés esetén válaszolni tudjanak a tanár kérdéseire, miközben magát az elsajátított ismeretet a gyakorlatban sosem fogják tudni használni. Az új oktatási terv, amely 2022-től léphet érvénybe, a készségekre épülne, nem pedig a lexikális ismeretekre. Szakértők aggódnak a reform miatt, ugyanis szerintük memorizálás nélkül az intelligencia alapját törölné el a kormány.

Forrás: ELMUNDO.ES, Tóth Brigitta

Borítókép: Isabel Celaá spanyol oktatási miniszter; forrás: Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.