Átfogó Van Gogh-kiállítást mutat be a frankfurti Städel Museum

Átfogó kiállításon mutatja be Vincent van Gogh (1853-1890) munkáit a frankfurti Städel Museum szerdától.

Forrás: MTI2019. 10. 21. 23:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Making Van Gogh című tárlaton több mint 120 festmény és vázlatrajz látható. Az intézmény közlése szerint ez a múzeum történetének „legátfogóbb és legnagyobb költségvetésű kiállítása”. Ez az elmúlt csaknem 20 év legnagyobb van Gogh-kiállítása Németországban.

A tárlat részletezi az 1900-as években felerősödött „Van Gogh-mítoszt”, és bemutatja a holland poszt-impresszionista festőt mint a későbbi expresszionisták példaképét és a modern németországi festészet előhírnökét – közölte a múzeum.

A kiállítás magját a holland művész egyes alkotói korszakainak 50 kulcsfontosságú festménye adja. Ezeket kombinálják olyan művészek alkotásaival, akik számára Van Gogh példaképül szolgált. A Städel kiállításán láthatóak lesznek Max Beckmann, Otto Dix, Vaszilij Kandinszkij és Ernst Ludwig Kirchner művei.

„Van Gogh nélkül a 20. század német művészet története teljesen más irányt vett volna” – mondta Felix Krämer kurátor.

Philipp Demandt, a Städel igazgatója hozzátette: bár a Van Gogh iránti lelkesedés ma már szinte globális jelenség, több mint száz évvel ezelőtt még egészen máshogy volt. A kiállítás arra is rávilágít, milyen szerepet játszottak a Van Gogh-mítosz kialakulásában a művész alkotásaira a 20. századi Németországban adott reakciók.

A Making Van Gogh című tárlat február 16-ig látható Frankfurtban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.