Átlépte a 30 ezret a brit halálos áldozatok száma

A szerdán ismertetett legfrissebb adatok szerint meghaladta a 30 ezret az új koronavírus okozta Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

Forrás: MTI2020. 05. 06. 22:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Jenrick, az önkormányzatokért felelős miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta szerda este a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 649-en haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 30 076-ra nőtt.

Nagy-Britannia az első európai ország, ahol 30 ezernél többen haltak meg a koronavírus okozta betegségben.

Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) orvosigazgatója azonban a szerda esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a halálozási számok lassan ugyan, de már csökkennek.

Doyle professzor a grafikonokkal illusztrált sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe – amely kisimítja a napi ingadozásokat – a múlt hónap második fele óta folyamatosan lefelé tart.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Nagy-Britanniában szerdáig 1 448 010 koronavírus-szűrést hajtottak végre és 201 101 lelet volt pozitív.

Az elmúlt egy napban 6111 új fertőzést mutattak ki. Ez több, mint az elmúlt napokban; egy nappal korábban például 4406 új koronavírus-fertőzést regisztráltak.

Yvonne Doyle ugyanakkor hangsúlyozta: a naponta elvégzett szűrések számának jelentős emelkedésével párhuzamosan várható is volt az újonnan kiszűrt fertőzések számának emelkedése.

„Valójában éppen ezt akarjuk: meg akarjuk találni a pozitív eseteket, hogy megtörhessük (a járvány) terjedését” – mondta az angliai közegészségügyi szolgálat orvosigazgatója.

Boris Johnson brit miniszterelnök nem sokkal korábban, a londoni alsóház szerda délutáni ülésén bejelentette, hogy a kormány a hónap végéig 200 ezerre akarja növelni a koronavírus-szűrések napi számát Nagy-Britanniában, és utána „még feljebb kell menni”.

Az április végére kitűzött cél a napi 100 ezer szűrés volt, és ezt a kapacitást sikerült elérni, sőt az elmúlt időszakban volt olyan nap, amikor 120 ezernél több szűrést végeztek Nagy-Britanniában. Igaz ugyanakkor, hogy a legutóbbi napokban a napi szűrések száma 70-80 ezer között mozgott, de ez is jelentős emelkedés, mivel a múlt hónap első felében még csak napi 18-20 ezer koronavírus-szűrésre volt kapacitás Nagy-Britanniában.

A szerda esti sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy folyamatosan és jelentősen csökken a Covid-19 betegség miatt kórházi ellátásra szoruló páciensek száma.

Yvonne Doyle professzor elmondta: szerdán 13 168 koronavírus-beteget ápoltak a brit kórházakban, csaknem 15 százalékkal kevesebbet, mint egy hete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.