Az Egyesült Államokban már meghaladja az ezret a járvány miatt elhunytak száma

Forrás: MTI2020. 03. 26. 20:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtöki adatok szerint ezernél több a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma az Egyesült Államokban.

A Johns Hopkins Egyetem és kórházi komplexum a nap folyamán hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államokban már 75.233 új típusú koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak, s a fertőzés okozta betegségben elhunytak száma meghaladta az ezret.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója csütörtökön – a szokásos napi sajtótájékoztatóján – közölte, hogy csütörtökön már 385 halálos esetet regisztráltak az előző napi 285 esethez képest. A kormányzó szerint pár napon belül nem lesz elegendő számú kórházi ágy és lélegeztetőgép, várhatóan műtők altatóberendezéseit alakítják át lélegeztetőgépekké.

New York államban – elsőként az Egyesült Államokban – megkezdték a betegségeken átesettek vérének próbatesztjeit, megvizsgálandó, hogy vérplazmájuk alkalmas lehet-e szérumok kifejlesztésére.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államokban 3 millió 280 ezer ember kért munkanélküli segélyt az elmúlt héten. A legnagyobb arányban Pennsylvaniában, Ohióban és Kaliforniában ugrott meg a munkanélküliség.

Gazdasági szereplők és elemzők egyaránt arra számítanak, hogy a munkanélküliek tábora az elkövetkező hetekben tovább nő, hiszen egyre több nagyvállalat és kisvállalkozás jelent be jelentős mértékű elbocsátásokat az új típusú koronavírus terjedése és a megbetegedések miatt.

A Yale Egyetem és a Minnesota Egyetem két professzorának gazdasági elemzése szerint – amelyet a The New York Times című napilap hozott nyilvánosságra csütörtökön – a munkanélküliek száma e hét végéig elérheti a 4.7 milliót. Az elemzők egyébként nem korábbi gazdasági recessziókhoz hasonlítják a jelenlegi helyzetet, hanem természeti katasztrófához, például a Katrina hurrikán 2005-ös pusztításához. Akkor az amerikai gazdaság egyik régiója a hurrikán után néhány héttel szintén összeomlott, Louisiana államban például a munkanélküliség legalább 20 százalékkal megnőtt, az államban néhány nap alatt mintegy 350 ezer munkahely szűnt meg.

Jerome Powell, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke csütörtökön az NBC televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: az amerikai gazdaság „már jól benne lehet a recesszióban”. A pénzügyi szakember szerint a gazdaság helyzetét az határozza majd meg, hogy milyen mértékben és milyen gyorsan sikerül gátat vetni az új típusú koronavírus terjedésének. „A Fed agresszív lépéseket tesz majd a vállalatok és a családok helyzetének javítására” – mondta Powell.

„Nem vagyunk járványügyi szakértők, s inkább hallgatunk az egészségügyi szakemberekre. Fauci doktor olyasmit mondott, hogy a vírus határozza majd meg a menetrendet, és szerintem ez így is van” – hangsúlyozta a Fed-elnök, utalva Antohony Fauci járványügyi szakemberre, aki a kormányzat új típusú koronavírus elleni harcát irányító munkacsoport egyik tagja.

Jerome Powell leszögezte: a gazdaság beindításáról akkor lehet majd szó, ha a vírus terjedését sikerül kézben tartani. A vírusellenes küzdelmet nevezte elsődleges fontosságúnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.