Az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte a szaúd-arábiai tömeges kivégzést

Forrás: MTI2019. 04. 24. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesen elítélte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán Szaúd-Arábiát terrorizmussal kapcsolatos cselekmények miatt elítélt 37 ember kivégzéséért, és kétségbe vonta az ellenük lefolytatott per tisztaságát.

Közleményében a főbiztos nem zárja ki azt sem, hogy a beismerő vallomásokat a szaúdi hatóságok kínzással csikarták ki a vádlottakból.

Bachelet felszólította a királyság hatóságait, vizsgálják felül a terrorizmusellenes jogszabályokat, illetve sürgette a már kimondott halálos ítéletek végrehajtásának felfüggesztését.

A keddi kivégzéseket még aznap elítélte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet is, hozzátéve, hogy értesülései szerint 2018-ban 139 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában. A halálraítéltek többségét gyilkosság vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt végezték ki.

Szaúd-Arábiában kedden 37 embert végeztek ki terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt. A kivégzéseket az ország hat részében hajtották végre. A halálraítélteket egy kivételével lefejezték. A szaúdi belügyminisztérium pontosítása szerint az egyik halálraítéltet keresztre feszítették. E büntetési tételt a különösen súlyos bűncselekmények elkövetőivel szemben szokták alkalmazni az országban.

A washingtoni székhelyű Gulf Institute nevű intézet egyik szaúd-arábiai ellenzéki tagja, Ali al-Ahmed szerint a 37 ember pere csupán kirakatper volt, és hozzátette azt is, hogy 2016 óta ez volt a királyságban végrehajtott legnagyobb tömeges kivégzés.

A kivégzettek többsége a síita muszlim kisebbséghez tartozott. Ezzel kapcsolatban Ahmed hozzáfűzte, hogy megölésük Iránnak címzett üzenet volt.

Rijád régóta azzal vádolja síta vezetésű Teheránt, hogy bujtogatja a Szaúd-Arábia keleti, olajban gazdag részén élő síita kisebbséget, jogvédő szervezetek azonban évek óta azt róják fel a szaúdi kormánynak, hogy hátrányosan megkülönbözteti síita állampolgárait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.