Az EU-büdzsét is visszaveti a járvány

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnök vezette testület már annak fényé­ben dolgozik a büdzsétervezeten, hogy a koronavírus várhatóan a 2009-es recessziónál is mélyebb nyomot hagy maga után.

2020. 04. 02. 11:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság heteken belül előáll egy új, 2021-2027-re vonatkozó költségvetés-tervezettel, amely már a koronavírus gazdasági hatásait is számításba veszi – erősítette meg az uniós testület szóvivője szerdán Brüsszelben, azt hangsúlyozva: összetett a feladat, és jelenleg még – a válsághelyzetre való tekintettel – messze járnak a büdzsé körvonalazásától. Emlékezetes, hogy a tagországok állam- és kormányfői a múlt hónapban harminc órán át tartó, Charles Michel európai tanácsi elnök (képünkön) által összehívott csúcstalálkozón sem tudtak megállapodni a hétéves költségvetésről. Míg az északi „fukar” országok a huszonhetek bruttó nemzeti termékének (GNI) mindössze egy százalékában határozták meg a fő összeget, a Magyarországot is soraiban tudó Ambició­zus Európa költségvetése elnevezésű országcsoport 1,3 GNI-százalékos büdzsét akar látni. A koronavírus okozta gazdasági sokk és a járványhelyzet hosszú távú, bőven 2020 utánra nyúló hatásai viszont teljesen új helyzetet teremtettek, gyakorlatilag lesöpörték ezeket a számokat az asztalról. Magyarország, akárcsak a többi uniós állam, ebben a forgatókönyvben most arra vár, hogy a bizottság előálljon az új tervekkel – értesültünk kormányzati forrásokból.

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnök vezette testület már annak fényé­ben dolgozik a büdzsétervezeten, hogy a koronavírus várhatóan a 2009-es recessziónál is mélyebb nyomot hagy maga után. Akkor a huszonnyolcak GDP-je 4,3 százalékos zuhanást mutatott, most ennek több mint kétszerese, akár tízszázalékos is lehet a csökkenés. Ezt pedig csak súlyosbítja a büdzsévita eredeti kiindulópontja: Nagy-Britannia távozásával az unió mindenképp elveszít évi 10-12 milliárd eurót. A jövőbeli gazdasági újjáépülésnek tehát kulcseleme lenne az ambiciózus büdzsé, ám diplomaták már most arra figyelmeztetnek, hogy az északi országok – köztük Hollandia és Dánia – még a rendkívüli helyzetben sem növelnék lényegesen a költségvetés méretét. Az Európai Parlament már hetekkel ezelőtt, az egészségügyi válság kirobbanásakor követelte az új számokat.

Kérdéses, hogy a bizottság majdani javaslata alapján a tagállami vezetők mikor tudnak összeülni, hogy újból nekiveselkedjenek a még szokványos helyzetben is jelentős energiát és diplomáciai tapasztalatot igénylő feladatnak. A járvány miatt ráadásul ez csak virtuálisan lenne lehetséges – ez a tényező szintén rontja a gyors költségvetési alku esélyeit. Brüsszeli folyosói értesülések szerint olyan vészforgatókönyv is létezik, amely szerint egy – csak 2021-re szóló – rendkívüli büdzsével hidalják át a helyzetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.