Ma az EU összes országában megkezdődik az oltási kampány

Szlovákiában már szombaton beoltották az első embereket, Ausztria ma reggeltől indítja programját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 27. 9:19
null
Budapest, 2020. december 26. Simay Katalin fõnõvér oltáshoz készít elõ egy Pfizer-BioNTech vakcinát a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap az Európai Unió mind a 27 tagállamában egységesen megkezdődik a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság a június közepén elfogadott oltóanyag-stratégiájában a beoltás ugyanazon a napon kezdődő tagállami megkezdését szorgalmazta, ennek érdekében az első adagokat szombaton kiszállították. Az uniós országok vasárnap megkezdhetik az immunizálást, de dönthetnek úgy is, hogy 28-án vagy 29-én fognak hozzá. Magyarországon tegnap adták be az első adag koronavírus elleni vakcinát.

Az Európai Bizottság hétfőn adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.

Az oltóanyag az első EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina.

Az Európai Gyógyszerügynökség a vakcina biztonságosságának, hatásosságának és minőségének vizsgálatán alapuló kedvező tudományos ajánlást fogalmazott meg. Az engedélyezett oltóanyag szállítása december végéig, majd a következő hónapokban heti rendszerességgel folytatódik. A BioNTech és a Pfizer teljes oltóanyagkészletének kiosztása jövő szeptemberig fog tartani.

Az Európai Bizottság eddig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (300 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Mivel az első hónapokban nem lesz elegendő adag ahhoz, hogy minden felnőttet beoltsanak, az első dózisokat a tagállamok által meghatározott elsőbbségi csoportok kapják, például az egészségügyben dolgozók és a hatvan év felettiek. A szállítást a nemzeti elosztási központokba a gyártók biztosítják. Az oltóközpontok közötti további elosztásról a tagállamok gondoskodnak, amelyek a lakosság immunizálásáért is felelősek.

Mindenki, akinek beadják a vakcinát, oltási bizonyítványt kap igazolásul. Ez a dokumentum egyebek mellett utazás során lehet hasznos. Lehetővé teheti, hogy egy másik országba érkezéskor ne legyen szükség tesztelésre, sem karanténra.

Eddig egyetlen más oltóanyaggyártó sem kért hivatalosan forgalombahozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). A folyamat felgyorsítása érdekében az EMA ennek ellenére megkezdte a Johnson & Johnson és az AstraZeneca által előállított vakcinák folyamatos értékelését.

Megindult a kampány Szlovákiában és Ausztriában is

Szlovákiában már szombaton beoltották az első embereket a koronavírus elleni vakcinával. Elsőként Vladimír Krčméry fertőző betegségekre szakosodott orvos kaphatta meg a védőoltást szombat este. – Megnyertük a fogadást, hogy még karácsonyig lesz oltás – hangsúlyozta a hatvanéves orvos, akinek a Nyitrai Egyetemi Kórházban adták be a vakcinát. Nem sokkal korábban érkezett meg Szlovákiába a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag első szállítmánya, mintegy tízezer adag. Ausztriában ma reggel indul a koronavírus elleni oltási kampány. Elsőként három nő és két férfi kapja meg az ellenanyagot. A nyolcvan év feletti betegeket a Bécsi Orvostudományi Egyetemen fogják beoltani. Szombaton hozzávetőleg tízezer adag oltóanyag érkezett, amit egyenlően osztanak el a tartományok között. Januártól márciusig három részletben további egymillió adag oltóanyag érkezik Ausztriába. Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken kijelentette, hogy az oltással veszi kezdetét a járvány feletti győzelem.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.