Az FBI egyidejűleg 850 nyomozást folytat amerikai belföldi terrorizmus ügyében

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyidejűleg 850 nyomozást folytat belföldi terrorizmus ügyében – jelentette ki Michael McGarrity, az FBI terrorelhárító részlegének helyettes igazgatója szerdán egy képviselőházi bizottság előtt.

Forrás: MTI2019. 05. 09. 9:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőház belbiztonsággal foglalkozó bizottsága előtt McGarrity kifejtette, hogy az amerikai szövetségi rendőrség figyelmének középpontjában elsősorban szélsőjobboldali és a kormányzattal szemben álló egyének és szervezetek állnak. A nyomozások mintegy fele olyan személyekre irányul, akik kétségbe vonják vagy a szövetségi kormány egészének, vagy a kormányzati hivataloknak és ügynökségeknek a hatalmát.

Az igazgatóhelyettes arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a vizsgálatok 40 százalékában azt állapítják meg, a tervezett terrorcselekményeket a rasszizmus motiválja. Ezen belül is jelentős számú a – McGarrity megfogalmazásában – „fehérek felsőbbrendűségét hirdető, szélsőséges csoport”.

A belföldi terrorfenyegetések utóbbi időkben tapasztalható szaporodását a szakember az egyes társadalmi csoportok gyors radikalizálódásával és az internet révén megteremthető hálózatok kiépítésével magyarázta. A radikális ideológiák és tartalmak megszerzéséért ugyanis ma már nem is kell utazni vagy valakivel találkozni, elegendő az internetes forrásokat böngészni – magyarázta.

McGarrity – aki szerint a radikalizálódás gyorsan vezet az erőszakhoz is – a szélsőjobboldali radikalizmust az iszlamista radikalizmushoz hasonlította.

Az Egyesült Államokban több kutatóintézet is figyelemmel kíséri a különböző szélsőséges társadalmi csoportokat. A liberális New America intézet szerint 2017-ben és 2018-ban az Egyesült Államokban több áldozatot követeltek a szélsőjobboldali erőszakos cselekmények, mint a dzsihadista támadások. Az alabamai Southern Poverty Law Center felmérése pedig arról tanúskodik, hogy 2014 óta 81 embert öltek meg „a radikális jobboldal által befolyásolt” személyek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.