Az RMDSZ együttműködési tervezetet adott át a román miniszterelnök-jelöltnek

Ludovic Orban második alkalommal egyeztetett az RMDSZ küldöttségével arról, hogy a magyar szövetség milyen feltételek mellett támogatná kormányának beiktatását a parlamentben.

Forrás: MTI2019. 10. 22. 16:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodási tervezetet adott át kedden Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, akit az új bukaresti kormány megalakításával bízott meg a román államfő.

A miniszterelnök-jelölt második alkalommal egyeztetett az RMDSZ küldöttségével arról, hogy a magyar szövetség milyen feltételek mellett támogatná kormányának beiktatását a parlamentben.

Kelemen Hunor a találkozó után elmondta: az RMDSZ akkor tudja támogatni az új kormányt, ha az vállalja, hogy december 15-ig a parlament elé terjeszti a 2020-as költségvetést, nem hoz sürgősségi kormányrendelettel és felelősségvállalással törvényeket, nem módosítja 2020 végéig a választási törvényt, és érvényt szerez a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeknek és nemzetközi szerződéseknek.

Kelemen Hunor szerint a parlament nem fogja elfogadni a – kisebb román pártok által követelt – visszatérést az RMDSZ által ellenzett kétfordulós polgármester-választáshoz. A magyar szövetségnek azonban fontos, hogy a kormány se avatkozzon be a választójogba, mert becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A PNL-vel kötendő írásos megállapodásba az RMDSZ azt is bevenné, hogy az új kormány újraindítsa a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatát, az oktatásra fordítsa a jövő évi költségvetés hat százalékát, és kérvényezze kétmilliárd eurónyi európai támogatás átcsoportosítását a nagy-infrastruktúra programból a regionális operatív programhoz.

A megállapodásban az RMDSZ vállalná, hogy megszavazza a kormány beiktatását és parlamenti támogatást nyújtana számára a parlamenti választásokig hátralévő mintegy egyéves időszakban az előzetesen egyeztetett törvénytervezetek elfogadtatásához.

Az esetleges parlamenti együttműködésről az RMDSZ frakciója csak a kormány névsorának és programjának ismeretében, várhatóan csak a jövő héten hoz végleges döntést – szögezte le Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor elmondta: lát esélyt arra, hogy az RMDSZ és a PNL közötti párbeszéddel helyreállítsák a két politikai erő között az utóbbi időben megromlott bizalmat, és Ludovic Orban kormánya mind az RMDSZ-től, mind a többi parlamenti párttól is megkapja beiktatásához szükséges támogatást.

Ludovic Orbannak mindazon pártok – köztük az RMDSZ – támogatására szüksége van kormánya beiktatásához, amelyekkel összefogva megbuktatták Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök kormányát. A miniszterelnök-jelöltnek péntekig kell kormánya névsora és programja számára bizalmat kérnie a parlamenttől.

A törvényhozás várhatóan csak november első napjaiban szavaz az új kabinet beiktatásáról.

Minden vádpont alól felmentette a bíróság Csíkszereda polgármesterét és volt alpolgármesterét

A Maros megyei törvényszék a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) minden vádpontja alól felmentette kedden Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, Csíkszereda alpolgármesterét – közölte az MTI-vel Veronica Tambrea, a törvényszék sajtóosztályának az illetékese.

Ráduly Róbertet 2015 júniusban a DNA háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. Perüket a DNA kérésére a területileg illetékes Hargita Megyei Törvényszékről a Maros megyeire helyezték át. A Maros Megyei Törvényszék mindkét vádlottat valamennyi vádpontban felmentette. Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kihirdetéstől számítva tíz napon belül lehet fellebbezni ellene.

A kedden kimondott ítélet arra is kitér, hogy megszünteti a vádlottak vagyonának zárlatát.

A csíkszeredai városházán és az elöljárók lakásán 2015 április 29-én tartott házkutatást a DNA. A vádhatóság akkor őrizetbe is vette Ráduly Róbertet és Szőke Domokost, később pedig a bíróság az elöljárók házi őrizetét rendelte el.

Az ügyészségi akció napján mind az Agerpres, mind a Mediafax hírügynökség a nyomozáshoz közel álló ügyészségi forrásokra hivatkozva a gyanúsítások hosszú listáját közölte. A kiszivárogtatott pontok közül a legsúlyosabb az volt, hogy Ráduly Róbert havi tízezer eurónak megfelelő csúszópénzt fogadott el a városi parkolórendszert működtető cégtől. A gyanúsításnak ez a pontja már az egy nappal később kibocsátott hivatalos DNA-közleményben sem szerepelt. Tovább apadt azonban a felróható ügyek száma a 2015 júniusi vádemelésig.

Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a hőszigetelésére és felújítására. A műemlékvédelmi láttamozást az tette szükségessé, hogy az épület közelében egy ortodox templom is működik. Ezért károsult félként Hargita és Kovászna Ortodox Püspökségét is bevették a perbe. Az intézkedés ellen maga a püspök is tiltakozott.

A vádpontok között az is szerepelt, hogy a polgármester és az alpolgármester is egy-egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.