Beiktatták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség új vezetőjét

Forrás: MTI2019. 12. 02. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beiktatták hétfőn Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség új főigazgatóját. Az argentin Rafael Grossi kijelentette, hogy az iráni atomprogram a NAÜ elsődleges feladata.

Az 58 éves diplomata jól ismeri az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szervezetét: korábban több tisztséget is betöltött az intézményben, közvetlenül tárgyalt az iráni vezetőkkel. „Határozott és méltányos” megközelítést ígért az iráni atomlétesítmények ellenőrzése terén, és közölte, hogy a közeljövőben Teheránba akar látogatni.

Grossi, akinek jelöltségét mások mellett az Egyesült Államok is támogatta, szoros versenyben lett NAÜ főigazgatója a román Cornel Ferutát megelőzve, aki az előző főigazgató, a japán Amato Jukija júliusi halála óta volt a szervezet megbízott vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.